Två anmäls för tvångsinjektioner vid utvisningar

2:16 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, åtalsanmäler en läkare och en sjuksköterska som arbetat med utvisningar från Sverige.

P1-programmet Kaliber kunde avslöja förra året avslöja att det skett tvångsinjektioner i samband med utvisningar. Misstankarna rör tjänstefel, olaga tvång och misshandel.

– Ja vi har ju en skyldighet att om vi anser att någon kan tänkas vara skäligen misstänkt för att ha begått ett brott i yrkesutövningen så ska vi åtalsanmäla det. Och vi gjorde den bedömningen att det finns anledning att misstänka att de här två hade begått brott, säger Fredrik Fridholm, inspektör på IVO.

Det var förra hösten som Kaliber kunde avslöja att personer under tvång fått injektioner med det lugnande preparatet stesolid vid utvisningar från Sverige.

Det framgick av rapporter skrivna av sjukvårdspersonal som hyrts in Kriminalvårdens transporttjänst för att medverka vid utvisningarna.

Rapporterna förvarades i en pärm på Kriminalvårdens planeringskontor i Arvidsjaur, och ledningen på Kriminalvården sade sig vara helt ovetande om att det här skett.

Så här sa Kriminalvårdens mediciniska rådgivare, Lars-Håkan Nilsson, när vi visade honom rapporterna.

"Detta är inte tillåtet. Om man ger någon en injektion med ett läkemedel mot någons vilja så är det enbart möjligt om det sker under psykiatrisk tvångsvård"

I Sverige får tvånginjektioner ges till personer som är omhändertagna enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård.

Och i samband med Kalibers reportage valde Kriminalvården att polisanmäla flera händelser, och en förundersökning har inletts.

Kriminalvården gjorde också en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har utrett ärendet, och nu alltså har beslutat att åtalsanmäla en läkare och en sjuksköterska som ska ha genomfört tvångsinjektioner.

Misstankarna rör olaga tvång, misshandel och tjänstefel.

Läkaren som nu åtalsanmäls har avböjt att kommentera, men har tidigare uppgivit att han utfört en tvångsinjektion för att garantera flygsäkerheten.

Sjuksköterskan har inte gått att nå, men i en skriftlig inlaga till IVO har han bland annat uppgivit att injektionerna oftast skett med personens medgivande trots att citat "medgivandet ibland kunde tyckas framtvingat från deportering den tumultartade situationen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista