Busch Thors petning av Forssmed får kritik

Slitningarna i KD:s partitopp fortsätter. I går meddelade partiledaren Ebba Busch Thor att förste vice-ordföranden Jakob Forssmed inte längre kommer att ta partiledardebatterna i riksdagen.

Beslutet möter stark intern kritik bland ombuden som finns samlade på rikstinget i Västerås och det finns de som tror att det här agerandet skadar partiet.

– Ja, det tror jag att det gör. För det är många som blir besvikna, jag blev oerhört besviken när jag såg det här, säger Matilda Granberg Stålbert från Göteborg.

– Jag tror att många blev förvånade för att när vi har en så pass kompetent person som sitter där, som har suttit med i regeringsställning innan. Att byta bort det skadar iallafall mitt förtroende, säger hon.

Ebba Busch Thor ses av många bedömare som representant för en mer värdekonservativ falang i partiet, till skillnad från förre partiledaren Göran Hägglund.

I somras bytte hon ut gruppledaren i riksdagen Emma Henriksson mot Andreas Carlsson, som står henne ideologiskt närmare. Nu ger hon samme Andreas Carlsson uppdraget att ta partiledardebatterna i riksdagen, något som hittills Jakob Forssmed gjort. Busch-Thor själv kan inte delta i dessa debatter eftersom hon inte är riksdagsledamot.

– Jag har varit tydlig med att vi ska fördela det stora ansvar som olika personer i partiet behöver ta för att gemensamt föra partiet vidare. Jakob Forssmed är vår tunga ekonomiskpolitiske talesperson och kommer ha en mer framträdande roll som vice partiledare än vad vice partiledare har haft bakåt i historien i KD, säger Ebba Busch Thor.

Jakob Forssmed fick beskedet i veckan.

– Jag hade gärna fortsatt. Som förste vice partiledare så ska man självklart vara beredd att ta den uppgiften. Jag stod till förfogande.

Varför tror du att du blir av med det här uppdraget?

– Det får du fråga Ebba Busch-Thor om.

Vad sa hon till dig?

– Hon sade att hon bett Andras Carlsson att ta partiledardebatterna, jag fick ingen direkt motivering.

Flera i partistyrelsen är mycket kritiska till partiledarens beslut men ingen av de Ekot talade med i går ville intervjuas på band.

– Vill man ena partiet, såsom Ebba Busch-Thor sagt flera gånger att hon vill göra, då är det bra att låta flera personer med olika åsikter ha plats tydligt i ledarskapet. Som det ser ut nu, ser det ut som om man vill ta bort dem som inte tycker precis likadant, säger Matilda Granberg Stålbert från Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista