Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj får årets Nobelpris i litteratur. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
1 av 3
Nobelpristagerskan Svetlana Aleksijevitj. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
Man framför en vägg med tidsskriftsomslag.
2 av 3
Andrej Dinko, chefredaktör på Nasje Niva i Minsk. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.se
Man i redaktionsmiljö.
3 av 3
Nasja Nivas redaktion ligger i en liten trerummare i ett vanligt hyreshus, här är Andrej Dinko chefredaktör. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Svetlana Aleksijevitj kommer inte rösta

2:51 min

För den vitryska oppositionen kom Nobels litteraturpris till den hårda regimkritikern Svetlana Aleksijevitj precis i rätt tid bara några dagar före "presidentvalet". Nobelpriset stjäl uppmärksamhet från ett ifrågasatt "val". 

– Jag är inte en människa som står på barrikaderna, jag tycker inte om barrikader, men det krävs hela tiden barrikader för vi lever en skammens tid, sa författaren Svetlana Aleksijevitj igår vid sin första presskonferens i Minsk.

Hon satt på en pall helt omringad av journalister i ett alldeles för litet redaktionsrum på Nasje Niva, en oberoende oppositionstidning i Minsk. Nästan alla de vitryska reportrarna kom från regimkritiska medier. Aleksijevitj har i princip varit bannlyst i statskontrollerad radio och tv, flera av hennes böcker finns inte utgivna här.

Och när mannen hon kritiserat hårt under hans mer än 20 år vid makten till slut offentligt måste gratulera henne till Nobelpriset blir det begripligt varför oppositionen hyser så starkt hopp om att priset ska göra skillnad också politiskt i Vitryssland.

– Den här dagen är mycket viktigare än 11:e oktober - dagen för presidentvalet. Jag är stolt att Belarus placeras på världskartan. Förra året var det Ales Bjaljatskij som fanns med bland nominerade till Nobels fredspris och i år vinner Svetlana Aleksijevitj. För mig är detta ett tecken på att vi är på väg i rätt riktning, säger Andrej Dinko, chefredaktör på Nasje Niva.

En riktning mot Europa, bort från det Dinko kallar mjukisdiktatur och med bibehållen suveränitet. Ryssland är den svarta skuggan, som gjort att oppositionen tonat ned kritiken av Lukasjenkos regim i takt med att presidenten markerat österut mot Moskva. Senast markerat i ett negativt svar från Minsk på ryska propåer om att placera flygbaser i Vitryssland. Oppositionen höll en stor protest, som regimen inte försökte stoppa.

Svetlana Aleksijevitj ser också hotet från Ryssland och talar om en återgång till en sovjetisk typ av imperialism under Putin.

– Jag älskar den ryska världen, den goda humanitära ryska världen, litteraturen och musiken, men i min ryska värld finns ingen plats för Beria, Stalin och Putin, sa hon i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista