Brasiliens omvalda president Dilma Rouseff. Foto: Evaristo Sa/TT.
Foto: Evaristo Sa/TT

Brasiliens president hotas att avgå

1:43 min

I Brasilien kräver oppositionen att president Dilma Rousseff ska avgå efter att en revisionsdomstol anklagat henne för att kringgå landets budgetregler. Rousseff har rekordlåga opinionssiffror och kongressen ska nu rösta om ifall presidenten ska ställas inför riksrätt.

– Dilma Rousseff har problem. Misstankarna om korruption som riktas mot hennes regering är väldigt allvarliga, något som nu bekräftas av två olika juridiska instanser, säger Tatiane Meneses, professor i ekonomi vid Pernambucos Federala Universitet.

Dels handlar det om Brasiliens revisionsdomstol, som igår enhälligt kom fram till att president Dilma Rousseff hanterat statens finanser på ett oansvarigt sätt. Hennes regering har gett lån till statliga banker för att täcka över hål i statskassan, något som är förbjudet enligt grundlagen. Samtidigt anklagas presidenten i en annan domstol för att ha finansierat sin valkampanj med mutor.

– Situationen för Rousseff är mycket komplicerad,  säger Tatiane Meneses. Presidenten har inte lyckats ena sina koalitionspartners i kongressen, vilket hon måste om hon ska lyckas sitta kvar vid makten.

Det är kongressen som nu ska besluta ifall Dilma Rousseff bör ställas inför riksrätt och tvingas avgå. Omröstningen väntas först nästa år, och frågan är ifall hon lyckas blidka sina kritiker till dess. Det faktum att flera parlamentsledamöter själva står anklagade för korruption kan göra dem benägna att förhandla, det är presidentens enda chans, säger ekonomiprofessorn Tatiane Meneses.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista