Löfven höll presskonferens om flyktingsituationen

0:39 min

Statsminister Stefan Löfven och flera av regeringens ministrar höll pressträff med anledning av den akuta flyktingsituationen under fredagsförmiddagen.

Bland annat kommer flera myndigheter att få nya uppdrag för att Sverige ska klara mottagandet.

För närvarande kommer det cirka 1 500 flyktingar varje dag. Enligt Migrationsverket sökte över 8 300 personer asyl senaste veckan.

Samtidigt håller verkets boendeplatser för asylsökande på att ta slut, och Migrationsverket har vädjat i en appell till Sveriges kommuner om hjälp.

Enligt migrationsminister Morgan Johansson upplever Sverige nu den svåraste flyktingsituationen i modern tid, och han sa tidigare i veckan att det nu krävs extraordinära åtgärder.

Fram till och med i onsdags har det i år kommit drygt 81 400 sökande. Just nu finns det ingenting som tyder på att antalet asylsökande kommer att minska den närmaste tiden, enligt Migrationsverket.

Prognoserna är samtidigt osäkra. Antalet asylsökande brukar sjunka under vintern, mycket beroende på att Medelhavet är svårt att ta sig över på vintern. Men många av de människor som kommer nu tar vägen över Balkan.