Den norska Nobelkommittén. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT.
1 av 2
Den norska Nobelkommittén tillkännagav på fredagen mottagaren av Nobels fredspris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT.
En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisian national dialogue quartet". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.
2 av 2
En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisiska nationella dialogkvartetten". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.

Nobelkommitténs motivering till Fredspriset

2:11 min

Nobels fredspris 2015: Hela motiveringen, översatt till svenska.

Den Norska Nobelkommittén har beslutat att Nobels fredspris för 2015 skall tilldelas den "Tunisiska kvartetten för nationell dialog" för det avgörande bidraget till byggandet av en pluralistisk demokrati i Tunisien i kölvattnet av jasminrevolutionen 2011.

Kvartetten kom till sommaren 2013 då demokratiprocessen riskerade att bryta samman som en följd av politiska mord och omfattande social oro.

Den etablerade ett alternativ och en fredlig politisk process då landet var på randen till ett inbördeskrig. Den bidrog till att Tunisien på några få år kunde etablera ett konstitutionellt styre med grundlagsfästa rättigheter för hela befolkningen, oberoende av kön, politisk övertygelse och religiös tro.

Kvartetten for nationell dialog består av fyra centrala organisationer i det tunisiska civila samhället: fackföreningsrörelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbetsgivarorganisationen UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), människorättsorganisationen LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l'Homme) och det nationella advokatsamfundet Ordre National des Avocats de Tunisie.

Organisationerna representerade i den här processen olika sektorer och värdegrunder i det tunisiska samhället: arbetsliv och välfärd, rättsstatsprinciper och mänskliga rättigheter. Med det som utgångspunkt utövade kvartetten med stor moralisk auktoritet sin roll som mäklare och pådrivare till fördel för en fredlig och demokratisk utveckling i Tunisien.

Det är denna kvartett, inte de fyra organisationerna var för sig som tilldelas årets fredspris.

Den arabiska våren hade sitt ursprung i Tunisien 2010-2011, men spred sig snabbt till en rad länder i Nordafrika och Mellanöstern. I många av dessa länder har kampen för demokrati och grundläggande rättigheter stannat upp eller slagits tillbaka. I Tunisien har man däremot sett en demokratisk utveckling baserad på ett levande civilsamhälle, med krav på respekt för grundläggande mänskliga rättigheter.

En viktig förutsättning för att revolutionen i Tunisien skulle kunna utmynna i fredliga och demokratiska val förra hösten, var den insats kvartetten gjorde för att stödja arbetet med den grundlagsstiftande församlingen och med att förankra grundlagsprocessen hos breda lager av det tunisiska folket.

Kvartetten lade grunden för en fredlig dialog mellan folket, de politiska partierna och myndigheterna och bidrog till att finna samlande lösningar på en rad utmaningar över politiska och religiösa skiljelinjer. Den breda nationella dialog som Kvartetten fick till stånd, motverkade en våldsam utveckling i Tunisen och kan därför liknas vid den funktion som fredskongressen hade, vilket Alfred Nobel hänvisar till i sitt testamente.

Utvecklingen i Tunisien efter den auktoritära Ben Ali-regimens fall i januari 2011 är unik och anmärkningsvärd av flera skäl.

För det första visar den att islamistiska och sekulära politiska rörelser kan samarbeta och uppnå betydande resultat för landets bästa. Tunisiens exempel understryker därigenom värdet av dialog och gemenskap i en region präglad av konflikt.

För det andra visar utvecklingen i Tunisien att civilsamhällets institutioner och organisationer kan spela en avgörande roll i ett lands demokratisering, och att en sådan process, också under krävande omständigheter, kan leda till fria val och fredliga maktövertaganden.

Kvartetten för nationell dialog kan tillerkännas mycket av äran för att detta har låtit sig göras och för att de positiva vinningarna av Jasminrevolutionen inte gått förlorade.

Tunisien står inför stora politiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga utmaningar. Den Norska Nobelkommittén hoppas att årets pris kan bidra till att trygga demokratin i Tunisien och vara till inspiration för alla som önskar främja fred och demokrati i Mellanöstern, i Nordafrika och världen i övrigt.

Mer än något annat är meningen med tilldelningen att skaka hand med det tunisiska folket, som trots stora utmaningar har lagt grunden för en nationell förbrödning som kommittén hoppas ska kunna fungera som ett exempel för efterföljare också i andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista