Freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen och Tunisiska parlamentet, samma dag som den nya tunisiska konstitutionen antogs. Foto: TT.
Freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen och Tunisiska parlamentet, samma dag som den nya tunisiska konstitutionen antogs. Foto: TT.

Wallensteen: Det här är ett försiktigt pris

0:53 min

Freds- och konfliktforskaren vid Uppsala universitet, Peter Wallensteen, säger att årets val av fredspristagare är viktigt för Tunisier, men att det var ett relativt försiktigt val av pristagare som kan ha att göra med att Nobelkommitténs ledarskap nyligen bytts ut.

– Det här är ett mera försiktigt pris, det är ju en ny ordförande i kommittén, en ny direktör, som kanske inte vill spela en sån framträdande och kontroversiell roll som man gjort tidigare. Då har man faktiskt försökt använda priset som ett sätt att påverka världspolitiken, genom att ge den till Obama eller till EU. Men de priserna har ju ändå hjälpt till att lyfta priset och göra det intressant.

Peter Wallensteen säger att Tunisian National Dialogue Quartet, eller den tunisiska kvartetten för dialog, var ett strategiskt och okontroversiellt val i år. Särskilt om man jämför med tidigare års pristagare, som inte alltid ansetts ha förtjänat ett Nobels fredspris.

– Blickar man tillbaka historiskt så är väl de mest egendomliga priserna de som kom på 70-talet, när man gav den till en japansk utrikesminister, som ingen riktigt förstod varför, eller när man delade priset mellan Henry Kissinger på den amerikanska sidan och Vietnams chefsförhandlare på den andra sidan. Det är den enda gången som någon har tackat nej till priset. Så det återstår väl att se men jag får känslan av att det här är en ny kommitté, som har en lite mindre grandios uppfattning om hur priset ska användas.

Blev du överraskad?

– Ja, jag var överraskad. Jag hade nog förväntat mig att man hade givit den till några som jobbar mot kärnvapen. Det har varit ett mönster varje tioårsdag efter Hiroshima. Då har man gjort som 2005 när man gav det till IAEA, 1995 gav man det till Pugwash, 1985 till läkare mot kärnvapen och så vidare. Därför trodde jag att man skulle ge det till de som förhandlat avtalet med Iran, eller de som håller på med kampanjen mot kärnvapen.

Det kanske var på tiden att arabiska våren uppmärksammades?

– Jag tror att det är precis så man har tänkt. Tunisien är ett gott exempel och man vill primära det. Det är svårt att hitta bra fredsinsatser att belöna där, och då är det här ett trevligt pris man gett till Tunisien.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista