Nida Tounes partileadare Beji Caid Essebsi. Foto: FETHI BELAID/TT
Nida Tounes partileadare Beji Caid Essebsi. Foto: FETHI BELAID/TT

Fem omvälvande år i Tunisien

1:55 min

Tunisien är det arabland som enligt internationella bedömare har klarat sig bäst sedan den arabiska våren. Landet bedöms av många vara på väg mot riktig demokrati. Men vägen dit har varit, och fortsätter att vara, allt annat än rak.

En video på Youtube visar hur demonstranter springer från polisens tårgas i januari 2011. Bara några veckor senare skulle landets diktator Ben Ali avgå till följd av protesterna mot honom.

Framgången för demonstranterna inspirerade befolkningen i andra arabländer. Den så kallade arabiska våren började sprida sig, till stor del med hjälp av just Youtube, och Facebook och andra sociala medier.

I oktober 2011 genomfördes de första fria valen i Tunisien. Valet vanns av det islamistiska partiet Ennahda. Den nya regeringen blev snabbt ansatt från flera håll. Vissa menade att den försökte driva en för islamistisk och konservativ politik. Och många islamister menade å sin sida att regeringen var för sekulär. Demonstrationer, ibland våldsamma, hölls av båda sidor.

Men demokratiarbetet fortsatte, och i januari 2014 antogs landets första demokratiska konstitution. Läget är dock fortfarande oroligt. Flera blodiga islamistiska terrordåd har nyligen skakat landet. Och det värsta inträffade i juni i år, i staden Sousse.

Då mördade en islamistisk terrorist 38 personer på en strand. De flesta av offren var europeiska turister.

Men det eskalerande våldet till trots så är Tunisien i dag det mest demokratiska arabiska landet, och den amerikanska organisationen Freedom House har klassificerat landet som ”fritt”. Det är det första arablandet att få den klassificeringen sedan 1975.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista