Flyktingbåt på Medelhavet. Foto: TT
Flyktingbåt på Medelhavet. Foto: TT

FN: OK att borda och beslagta smugglarbåtar på Medelhavet

0:52 min

EU har fått godkänt från säkerhetsrådet i FN att fortsätta borda och beslagta båtar som smugglar flyktingar utanför Libyens territorialvatten. Mandatet gäller under ett år.

FN-resolutionen, som antog av säkerhetsrådet i dag, innebär att EU och enskilda länder i Europa får borda smuggelbåtar som transporterar flyktingar eller offer för trafficking för att "rädda hotade liv".

Båtarna får också beslagtas men förstöras enbart om det sker i enlighet med internationella lagar och med "hänsyn till tredje part som agerat i god tro".

Resolutionen, som har stöd av alla länder utom Venezuela, har antagits under FN-stadgans kapitel sju vilket innebär att det är möjligt att använda militär för att stoppa smuggelbåtarna utanför Libyens territorialvatten.

Storbritanniens ambassadör till FN Matthew Rycroft säger till nyhetsbyrån AP att "människor inte ostraffat kan få fortsätta med denna ondskefulla handel."

Resolutionen vill inte hindra människor från att söka skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista