USA:s försvarsminister Ashton Carter. Foto: Alistair Grant/TT.
USA:s försvarsminister Ashton Carter på fredagens presskonferens i London. Foto: Alistair Grant/TT.

USA avbryter träning av syriska rebeller

1:16 min

USA:s försvarsdepartement Pentagon drar ner sin utbildning av syriska så kallade moderata rebeller. Den utbildning och beväpning, som pågått i flera av Syriens grannländer, har misslyckats och görs om.

USA:s försvarsminister Ashton Carter sa i London idag att han inte var nöjd med resultatet av utbildningsprogrammet, som kostar 500 miljoner dollar.

Det var meningen att beväpningen och utbildningen av olika syriska rebellgrupper skulle leda till fler stridande mot terrorgruppen IS.

Generalen Lloyd Austins svar i kongressen om hur det gått var en kalldusch och underströk misslyckandet.

– Enbart fyra-fem av dem som USA utbildat var aktiva stridande, säger general Austin.  

Till det kommer att en grupp av de USA-utbildade kidnappades av Nusra-fronten i somras och att en del av rebellerna lämnade över sina amerikanska vapen till den al-Qaedaanslutna gruppen.

President Barack Obama, som länge stod emot påtryckningar även från sin närmaste krets att beväpna rebeller i Syrien, ska ge besked om vad USA ska göra istället.

Men enligt anonyma källor till medierna här, kommer USA i fortsättningen att utbilda en mindre grupp syriska rebelledare i Turkiet.

Ursprungligen var planen att utbilda 15 000 rebeller på tre år.

I USA finns uppgifter sedan en tid tillbaka att Pentagon vill öka stödet till kurdiska styrkor som strider mot IS.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista