Fredrik Furtenbach kommenterar partiledardebatten i Agenda. Foto: Christine Olsson / TT samt Pablo Dalence / Sveriges Radio
Fredrik Furtenbach analyserar partiledardebatten. Foto: Christine Olsson / TT, Pablo Dalence / SR

Furtenbach: Debatten oroande för Löfven

Ekots analys: Flera nyheter i debatten
1:37 min

Statsminister Stefan Löfven kan inte vara lika lugn efter debatten i SVT. Moderatledaren öppnade nämligen för att stoppa eller ändra satsningar som regeringen vill göra.

Klarnade det något vad det innebär att decemberöverenskommelsen fallit?

– Ja, regeringen kommer få igenom huvuddragen i budgeten som den presenterat. Men moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnade nu för att göra ändringar när budgetens olika områden behandlas i riksdagens i utskott. Det låter tekniskt, men är viktigt. Kontentan är att när alliansen och Sverigedemokraterna är överens skulle de kunna stoppa eller banta enskilda satsningar som regeringen vill göra, och som de tycker illa om. Förutsatt att hela alliansen står bakom det beskedet är det dåliga nyheter för regeringen. Statsminister Stefan Löfven kan inte vara lika lugn som före den här debatten.

– De rödgröna gjorde så här med alliansens pengar till regeringskansliet för några år sedan och de var upprörda på alliansens sida.

– Sen är väl inte detta heller det sista beskedet från alliansen, fler dåliga nyheter för Löfven kan komma. Decemberöverenskommelsen skulle ju låta den regeringen få igenom sina budgetar. Men nu när de i alliansen som hatade den lyckats fälla den vill de vill inte sitta still i båten, de vill väl se hårdare opposition och förändringar i praktiken.

– Moderaternas stämma i veckan blir viktig för att se vart det här tar vägen.

Framgick det hur regeringen ska komma ur den här knipan och kunna få igenom sin ekonomiska politik även i framtiden?

– Nej, det är fortfarande oklart. Allianspartierna erbjuder bara uppgörelser i enskilda frågor. Men regeringen behöver ju ett större samarbete än så, den behöver få igenom sina budgetar.

– Om det blir för svårt att styra kan Stefan Löfven fortfarande svara med nyval. Det vill inte alliansen eftersom den har för svagt stöd i opinionen. Men nyval skulle förstås vara ett kraftigt risktagande för de rödgröna, rrisken för dem är att det parlamentariska läget fortsätter att vara illa och att bara Sverigedemokraterna växer.

– Dessutom har Löfven just nu hjälp av flyktingkrisen. Alliansen använder just nu krisen för att måla upp en bild av att regeringen är oskicklig och står handfallen. Men det kan slå tillbaka mot allianspartierna om det uppfattas som att de ställer till för stor oreda i det här svåra läget.

Fanns det fler nyheter i den här debatten?

– Ja det fanns flera, det var en ovanligt tät debatt i ett nervöst läge.

Flyktingkrisen var starkt i fokus. Både Stefan Löfven och moderatledaren Anna Kinberg Batra bjöd in varandra till samtal. Stefan Löfven talade om att erbjuda särskilda beredskapsjobb till de som flytt till Sverige och är lågutbildade. Han sade också att han är beredd att förhandla om att förlänga den tid som kommunerna får stöd för varje flykting.

– Dessutom diskuterades ränteavdraget, det skatteavdrag som man får göra för bostadslån. Ett förslag som ofta diskuteras är att trappa ner det här avdraget för att minska risken för en bubbla, det vill säga att bostäderna värderas allt högre tills det en dag spricker. Där sade folkpartiledaren Jan Björklund att han nu är beredd att diskutera en nertrappning.

– Ämnet är hett, men det räcker inte att Folkpartiet svänger. Varken Socialdemokraterna eller regeringen vill trappa ner avdraget, men argumenten att de inte vill knäcka en uppåtgående konjunktur eller sabotera folks möjligheter att få ihop hushållsekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".