Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven möter journalisterna efter duellen. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio.
Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven möter journalisterna efter duellen. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio.

Löfven: Det vore hälsosamt med raka besked

42 min

Duellen i P1 mellan statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Anna Kinberg Batra dominerades av den pågående flyktingkrisen. Duellen inleddes dock med det parlamentariska läget efter att decemberöverrenskommelsen fallit. Moderatledaren vill inte utesluta att man kommer att kräva förändringar i regeringens budget under hösten, trots att allianskollegorna sagt till Ekot att man vill behandla regeringens budget som en helhet.

– Jag tänker naturligtvis rösta för vår egen budgetmotion men nu ska budgetförslagen behandlas i riksdagen på sedvanligt vis. Det är en process som pågår hela hösten enligt det regelverk och den praxis som gäller och där finns utrymme för ändringar, säger Anna Kinberg Batra.

Statsministern Stefan Löfven tolkade moderatledaren som att regeringens budgetpropostition kommer att gå igenom.

– Det är ju nu det ställs på sin spets. Jag tolkar Anna Kinberg Batra som att regeringens motion kommer att gå igenom, men det vore bra och hälsosant med raka besked, säger Stefan Löfven.

Annars var det den pågående flyktingkrisen som dominerade duellen. Regeringen och allianspartierna kommer att träffas senare i veckan för att diskutera en gemensam överenskommelse.

– Den akuta flyktingkrisen är redan ohållbar och det vore bra om vi kunde komma överrens. Men då måste samtalen också leda till något mer än bara samtal, säger Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfven tog upp flera frågor där de skulle kunna komma överens. En lista med säkra länder där de som kommer från dessa länder kan få snabbare besked om att de inte beviljas asyl. Att skynda på avvisningarna av dem som fått avslag på sina asylansökningar och utökade inre utlänningskontroller. Däremot vill han inte som Anna Kinberg Batra att regeringen fattar beslut om kontroller vid gränserna.

– Vi har daglig kontakt med polisen och det är de som har den bästa överblicken. De gör en bättre bedömning än vi politiker, säger Stefan Löfven.

Moderaterna har också drivit frågan om tillfälliga uppehållstillstånd, något som regeringen hittills ställt sig helt avvisande till. Men i dagens duell öppnade Stefan Löfven för att frågan kan komma att diskuteras.

– Alla partiers förslag måste ligga på bordet om vi ska diskutera dom här frågorna. Det finns en anledning till att vi har permanenta uppehållstillstånd idag. Det är att bland annat migrationsverket gör bedömningen att, det är det bästa för etableringen av de människor som kommer hit, dessutom skulle det innebära mycket administration med tillfälliga uppehållstillstånd, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista