Svenska pengar. Mynt staplade ovanpå en hundralapp. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Riksbanken siar rätt om inflationen

"Riksbanken kommer att vidta fler åtgärder"
1:29 min

Inflationen ligger i linje med Riksbankens prognos för hur inflationen ska röra sig upp mot målet på två procent.

Samtidigt har den svenska kronan stärkts och starkare krona är något som ledamöterna i riksbanksdirektionen just nu skyr som pesten. Detta eftersom att när den svenska kronan stärks mot andra valutor, blir det billigare för oss i Sverige att köpa utländska varor. Och när saker och ting blir billigare så motverkar det att inflationen stiger upp mot målet.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror att kronförstärkningen blir avgörande när Riksbanken fattar sitt beslut.

– Trots att inflationen kommer ut i linje med Riksbankens bedömning så står vi kvar vid att Riksbanken kommer att vidta fler åtgärder, säger han.

En starkare krona var ett av skälen till att Riksbanken sänkte räntan i juli. Men det är ändå en skillnad tycker Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.

– Det är en skillnad jämfört med början på juli då vi hade en liknande kronförstärkning. Men då var inte Riksbanken lika säker på att inflationen skulle röra sig i den riktning de ville. Men nu är Riksbanken nöjd sina prognoser och är lite mer säker på att den kommer att få rätt, att inflationen går upp. Och det talar emot att man måste agera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".