Vattenfall ska satsa på högre leveranssäkerhet genom höjningen. Foto: Roger Larsson / TT
Vattenfall ska satsa på högre leveranssäkerhet genom höjningen. Foto: Roger Larsson / TT

Energijätten Vattenfall höjer nätavgiften

1:08 min

Vattenfall kommer höja sin nätavgift med elva procent vid årsskiftet. Men det var bara ett halvår sedan som priset senast höjdes.

Vattenfall kommer höja sin nätavgift med elva procent från och med årsskiftet för alla sina kunder, bekräftar företaget i ett pressmeddelande. För en villakund innebär det 70 kronor högre avgift i månaden, 20 kronor för snittlägenhet.

Höjningen ska gå till investeringar i elnätet säger Eva Vitell, marknadschef på Vattenfall.

– Vi har bristande leveranskvalité i hela landet, men framför allt i vårt norra nätområde och det behöver vi åtgärda.

Prishöjningen berör 870 000 privat och företagskunder, och det är andra gången i år som man annonserar en höjning. Förra gången var i maj.

Anna Werner vid Villaägarnas riksförbund säger till Västerbottenskuriren att nätpriset i och med detta har gått upp med i snitt åtta procent per år sedan 2010.

Vad säger du till de elkunder som tycker att priserna skenar?

– Budskapet till våra kunder är att vi gör det här för att investera i våra nät, för att höja leveranskvalitén. 68 % av våra kunder hade avbrott under förra året, och det tycker vi inte är okej, säger Eva Vitell.

Men är verkligen höjda elpriser hela lösningen?

– Vi konstaterar att vi har underskattat investeringsbehovet, eftersom det ser ut som det gör i våra nät med en dålig leveranskvalité. Därför kommer vi nu att höja investeringstakten och det finansierar vi med en prishöjning, säger Eva Vitell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista