Rastgård i nya kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand på tisdagen. Det nya fängelset, ett av de tre säkraste i landet, visades för pressen på tisdagen. I september ska fångarna flytta in. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Politisk fånge inifrån fängelset i Marocko: Sveriges stöd till Västsahara viktigt

"Låt Sverige statuera ett exempel"
2:03 min

Han är dömd för sin kamp för ett fritt Västsahara. I en exklusiv intervju på en insmugglad mobiltelefon inifrån fängelset talar fången om vikten av Sveriges stöd för ett självständigt Västsahara.

Den senaste tiden har två delegationer från Marocko varit på besök i Sverige. Grunden är att man vill förvissa sig om att Sverige inte ska erkänna Västsahara.

Ekot har fått en exklusiv intervju med en av de personer som sitter fängslade på grund av sin politiska arbete för ett fritt Västsahara.

Nyligen dömdes han till ett flerårigt fängelsestraff.

– Jag anser att Sveriges attityd mot Västsahara är unik i utlandet för att Sverige värnar alltid om frihet, och sörjer de ockuperade länderna. Sveriges attityd är hederlig, enligt mig. Att Sverige uppmärksammar denna ockupation bevisar att Sverige prioriterar mänskliga rättigheter.

Så säger den politiska fången från Västsahara som pratar med Ekot via en insmugglad mobiltelefon.

Ekot har valt att hålla hans namn anonymt på grund av säkerhetsskäl.

Västsahara var en spansk koloni fram till 1975 och har sedan dess varit ockuperat av Marocko, trots domstolsbeslut i Haag om att västsaharierna har rätt till sitt land.

Sveriges riksdag har fattat ett beslut om att erkänna Västsahara som stat, men enligt UD är det inte aktuellt just nu, man väntar på en översyn som är klar i februari nästa år. 

Det har lett till oro i Marocko, man har talat om bojkott av svenska varor och stoppat öppningen av ett IKEA-varuhus.

Fången var politiskt aktiv och för sitt arbete för Västsaharas frigörelse blev han dömd till ett flerårigt fängelsestraff.

– Sveriges eventuella erkännande skulle ge vår kamp den spridning den behöver för att bli mer uppmärksammad internationellt, i de internationella institutionerna.

Han fortsätter:

– Sveriges stöd för Västsahara är oerhört viktigt och att jag hoppas att ett svenskt stöd kan inspirera de skandinaviska länderna att gå samma väg, säger han.

Enligt organisationen Emmaus sitter 55 västsaharier som politiska fångar.

Fången delar en cell på cirka fem kvadratmeter tillsammans med tre andra män.

Han berättar om problemet i fängelset, att det är svårt att få tag på rent vatten och mediciner för de som behöver det och att Västsaharierna nekas besök av sina anhöriga vilket också gör det svårt för dem att få tag på mat.

– Jag hoppas att svenska regeringen tar upp kravet att frige alla västsahariska politiska fångar. Låt Sverige statuera ett exempel och ha medlidande för vårt ockuperade folk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".