Båt med asylsökande. Foto: Firdia Lisnawati/TT.
Foto: Firdia Lisnawati/TT.

Protester mot Australiens flyktingpolitik

1:51 min

Under parollen "Ingen båtflykting på australisk jord" har Australiens regeringen inrättat flyktingläger i ö-nationer i Stilla havet. Men allt fler rapporter om våld och sexuella övergrepp i lägren har lett till demonstrationer i Australien.

Tusentals människor gick i helgen ut på gatorna i Australien för att protestera mot landets flyktingpolitik. Ingen båtflykting tillåts komma i land utan förs direkt till stängda läger i den lilla ö-nationen Nauru och i Papua Nya Guinea.

Där finns runt 1 600 människor, varav nästan hundra är barn, under omständigheter som kritiserats av bland annat FN. Det finns rapporter om att nästan 70 barn har utsatts för sexuella övergrepp.

För att barn som vårdats på sjukhus ska slippa återvända till lägren vägrar nu läkare på ett barnsjukhus i Melbourne att skriva ut barnen.

Den som berättar om förhållanden i flyktinglägren riskerar upp till två års fängelse enligt en ny lag från juli i år. Det här är helt fel, säger medicinstuderanden Brittany Cash till australisk TV.

– I Australien är det lag på att vi ska rapportera om vi ser att ett barn far illa, men om vi gör det med ett barn i flyktinglägren ska vi sättas i fängelse, säger hon.

Samtidigt pågår det en rättsprocess i Australiens högsta domstol där advokater ifrågasätter om det är förenligt med grundlagen att landet betalar och sköter flyktingläger i ett annat land. En fällande dom skulle kunna sätta stopp för denna flyktingpolitik.

Australiens nye premiärminister Malcom Turnbull har sagt att han är bekymrad över uppgifterna om de förhållanden som råder i lägren. Samtidigt forsätter regeringen att förhandla om att placera de australiska flyktingarna i andra länder. De har redan ett avtal med Kambodja och förhandlar nu med Filippinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista