Akrivbild från protester mot kuppen som misslyackdes. Foto: Theo Renaut/TT.
Akrivbild från protester mot kuppen som misslyackdes. Foto: Theo Renaut/TT.

Mystiken kring nationalhjältens död tätnar i Burkina Faso

Kuppmakarna misstänkts vara inblandade i mordet på den tidigare presidenten
1:40 min

I Västafrikanska Burkina Faso kan den misslyckade kuppen i september medföra att oklarheterna kring mordet på landsfadern och nationalikonen Thomas Sankara 1987 också kan redas ut. Enligt en advokat för familjen Sankara står minst åtta av kuppmakarna inom presidentgardet nu också åtalade för att vara inblandade i mordet på den tidigare presidenten.

Hans porträtt finns på t-shirts och klistermärken, landets musiker sjunger om honom. Fortfarande 28 år efter hans död är revolutionären, militären och presidenten Thomas Sankara en nationalsymbol för det fattiga landet i Västafrika.

Hans död 1987 under mycket oklara omständigheter har också blivit ett trauma för stora delar av befolkningen. När Sankara grep makten försökte han med revolutionära metoder göra en omstart för landet, som han också döpte om från det koloniala Övre Volta till Burkina Faso.

Med sin röda basker åkte han runt i enkla bilar och fick epitetet Afrikas Che Guevara. Men allt sedan händelserna den 15 oktober 1987, då han sköts ihjäl, har det varit locket på.

Hans vapenbroder Blaise Compaoré som tog makten och behöll den i 27 år fram till förra året, vägrade låta kroppen undersökas. Han har hela tiden hävdat att han inte var inblandad i dådet. Men inga detaljer har fått komma fram. Tills nu.

Ihärdiga rykten har gjort gällande att de som ledde kuppen i september i höstas också var inblandade i mordet på Sankara 1987, bland dem kuppledaren general Gilbert Diendéré.

Minst åtta av kuppmakarna står åtalade för mordet, enligt familjen Sankaras advokat. Kvarlevorna av vad som tros vara Sankaras kropp har undersökts och advokaten säger att kroppen var genomborrad av massor med kulor. Vilket stärker misstankarna om en ren avrättning.

Om två veckor är obduktionsrapporten klar och kanske kan då mystiken kring nationalhjältens död klarna en aning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".