Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal inom landstingen var 3,4 miljarder kronor i fjol.
Foto: Bertil Ericson/TT

Svårt att minska kostnaderna för hyrläkare

2:07 min

Landstingens utgifter för hyrläkare inom primärvården var i fjol 1,1 miljarder kronor. Samtidigt ökar inhyrningskostnaderna generellt inom landstingsvården trots att Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har en ambition att minska den.

Agneta Jöhnk är chef för arbetsgivarfrågor på SKL och hon tycker att konsekvenserna av att ha inhyrd personal är större än enbart ekonomiska.

– Många som går till primärvården är gamla människor som behöver en lång läkarkontakt, och om det ständigt byts läkare så är det inte bra patientsäkerhetsmässigt, säger Agneta Jöhnk.

Orsakerna till landstingens behov av bemanningsanställd personal är flera. Enligt SKL är en aspekt tillgången till vårdcentraler runtom i landet. På vissa platser är det svårt att rekrytera personal och där tvingas man ibland ta in hyrläkare.

-- Våra politiker har en hög ambition när det gäller tillgänglighet och istället för att stänga eller minska så tar man in hyrläkare, säger Agneta Jöhnk.

Utgifterna för all inhyrd vårdpersonal inom landstingen var i fjol 3,4 miljarder kronor. SKLs uttalade mål är att minska beroendet av bemanningsföretag. 2012 presenterade SKL en ny strategi för att halvera behovet, men den strategin har misslyckats:

– Det har ju dubblerats istället. Den tiden det tar är längre än det vi trodde 2012, säger hon.

Alla är inte överens om att en minskning av den inhyrda personalen är rätt väg att gå. Henrik Bäckström är förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, den organisation som organiserar bemanningsbranschen, och han anser att vården inte skulle fungera utan bemanningslösningar.

– Vårdbemanningsföretagen ser ju till att det finns personal som kan rycka in när det behövs ersättare i en operation till exempel, eller för att vårdcentralen ska kunna öppna på landsbygden.

Samtidigt låter ju 1,1 miljarder kronor för hyrläkare inom primärvården som en ganska hög siffra?

- I sig kan man tycka att den är hög, men man bör sätta i perspektiv. Svensk vård kostar ungefär 418 miljarder kronor per år, det är ungefär en procent av vårdens kostnader som går till hyrläkare så det är ju en försvinnande liten andel, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista