Forsmarks kärnkraftverk, Ibrahim Baylan. Foto: TT
Elproduktionen står stark, säger energiminister Ibrahim Baylan. Foto: TT

Reaktorer stängs i Oskarshamn

"Det är hemskt"
2:12 min

Reaktor 1 och 2 i Oskarshamns kärnkraftverk kommer att stängas i förtid, det beslutades vid en extra bolagsstämma tidigare i dag. Detta trots att en av reaktorerna nyligen renoverats för åtta miljarder kronor.

– Ja, det känns ju märkligt. Vår personal tycker också det. När besluten togs så var det en alldeles utmärkt och lönsam affär. Men nu, med straffbeskattningarna och subventioner av annan kapacitet, så är det inte lönsamt. Det är hemskt, säger Johan Svenningsson, VD för Oskarshamns Kraftgrupp (OKG).

Beslutet i dag, om att lägga ned två av de tre kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn, kommer bara en dryg månad efter beslutet om att Ringhals kärnkraftverk år 2020 kommer stänga två av sina reaktorer.

Orsaken som OKG:s VD Johan Svenningsson i dag angav är, precis som i fallet med Ringhals, att det inte är lönsamt längre med kärnkraftsel. Och trots att reaktor 2 i Oskarshamn nyligen renoverades för 8 miljarder så är det alltså bättre att fortsätta låta den vara ur drift än att sätta igång den igen, menar han.

Hur kommer detta att påverka de anställda?

– De närmaste två åren ser vi en gaska liten och låg avtrappning för att sedan, i slutet på 10-talet, vara nere på cirka hälften. Men det är en långsam process, säger Svenningsson.

Miljöpartiet tycker att dagens beslut var bra. Reaktorerna har varit olönsamma under en längre tid, menar de, och stängningen påverkar inte elproduktionen. Men på längre sikt behövs en plan för förnybar energi, menar Miljöpartiet.

Men Folkpartiets energipolitiske talesperson Maria Weimer tror att nedläggningen reaktor 1 och 2 kommer att påverka elförsörjningen även i närtid.

– Det nya här är ju att en av reaktorerna, reaktor 2, kommer aldrig att startas igen. Så det kommer ju att få effekter för svensk elförsörjning redan i vinter. Mycket snabbare än vad vi hade tänkt, säger Maria Weimer (FP).

Men det här tillbakavisas av energiminister Ibrahim Baylan. Elproduktionen står stark, säger han. Och priserna är svåra att sia om. Och så här svarar han på kärnkraftsproducenternas kritik om att det är politiken som förs i dag som gör det svårt för dem att fortsätta.

– Mycket av energipolitiken är ju ett arv från den förra regeringen och den överenskommelse man hade då. Därför har regeringen tillsatt en energikommission, för att se till att skapa långsiktiga förutsättningar. Och där håller jag ju med kärnkraftsägarna. I dag saknas den typen av långsiktiga förutsättningar, säger Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".