Kvinna med glasögon och bladmönstrad sjal. Ljusgrön och vit bakgrund.
Aminatou Haidar, människorättsförsvarare, från Västsahara. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio.

Människorättsförsvarare: Erkänn Västsahara

2:39 min

Frågan om Sverige ska erkänna Västsahara som självständig stat har väckts på nytt. Flera marockanska delegationer har rest till Sverige för att sätta press på regeringen att inte erkänna Västsahara, samtidigt som aktivister från Västsahara är här för att göra det motsatta.

 Ekot har träffat människorättsförsvararen Aminatou Haidar som är i Stockholm för att uppmärksamma ockupationen som nu pågått i 40 år.

– Jag är faktiskt glad att Marocko skapar sådan skandal kring det här, för det gör att vi också uppmärksammas. Mitt folk blir synligt och vår rätt till självständighet diskuteras, säger Aminatou Haidar.

Hon är en av Västsaharas mest kända människorättsförsvarare, som både fängslats och förföljts för sitt engagemang. Hon har också mottagit många internationella priser och utmärkelser för sin kamp, och bland annat nominerats till Nobels Fredspris 2008.

I år har Västsahara, som tidigare var en spansk koloni, varit ockuperat av Marocko i 40 år. Ockupationen har fördömts av flera internationella aktörer och av domstolen i Haag, men fortfarande har inget EU-land erkänt Västsaharas rätt att räknas som en självständig stat.

Redan i början av nittiotalet skulle FN ordna en folkomröstning om självständighet för västsaharierna - men den har fortfarande inte hållits.

Tusentals västsaharier bor i flyktingläger i grannlandet Algeriet, och regelbundet kommer rapporter om att människorättsobservatörer nekas att komma in i det ockuperade området.

Aminatou Haidar berättar att särskilt den unga generationen präglats av situationen.

– De har vuxit upp med det här, de har vuxit upp med en övertygelse om att det är fel. De vägrar sjunga den marockanska nationalsången i skolan och de vägrar att kalla sig för marockaner.

När Aminatou Haidar får frågan om hur hon ser på framtiden så svarar hon att som västsaharier har hon alltid hopp.

– Vi är bestämda, vi har vår övertygelse och vi vet att vi har rätten på vår sida. Dessutom är vi inte ensamma. Vi har bundsförvanter i flera andra länder, som i Afrikanska Unionen och i Latinamerika, och det ger oss hopp.

2014 erkände Sverige Palestina som självständigt och enligt Aminatou Haidar väckte det hopp om att ett erkännande av även Västsahara var på gång.

I december har det gått tre år sedan den svenska riksdagen röstade igenom ett erkännande av Västsahara, men enligt UD kommer man inte ta ställning förrän en översyn har gjorts. Den ska vara klar i början av nästa år.

Aminatou Haidar säger att hon inte förstår varför beslutet dröjer, men att hon hoppas att den svenska regeringen snart ska erkänna Västsahara.

– Vi vill att regeringen håller fast vid sina principer om mänskliga rättigheter, följer beslutet som tagits av det svenska folkets representanter och erkänner Västsahara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista