Bild på öga, moderaternas partisymbol och flyktingar som anländer via tåg. Foto: Patrick Sörquist/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT, Jonas Ekströmer/TT
Moderaterna vill ändra reglerna för den som fått avslag på sin asylansökan. Foto: Patrick Sörquist/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT, Jonas Ekströmer/TT

M vill skärpa regler för gömda flyktingar

"Vi har 17 000 personer som gått under jorden"
2:47 min

I morgon inleds de blocköverskridande överläggningarna med anledning av flyktingkrisen. Ett av de nya förslag som Moderaterna tar med sig är skärpta regler för flyktingar som gömmer sig i Sverige efter ett avslagsbeslut.

– Vi vill se över den tidsgränsen i riktning att kunna skärpa den, och det är mot bakgrund av att vi har 17 000 personer som gått under jorden, ett skuggsamhälle som håller på att växa fram i Sverige, och det är väldigt allvarligt, säger Johan Forssell, moderaternas migrationspolitiske talesperson.

Moderaterna samlas i dag till partistämma i Karlstad, där en ny migrations- och integrationspolitik ska antas.

Vid sidan om tillfälliga uppehållstillstånd, och hårdare krav på de som vill ta sina anhöriga till Sverige, så vill Moderatledningen också ändra reglerna för den som fått avslag på sin asylansökan - men håller sig gömd här i Sverige.

I dag kan man få sin sak prövad på nytt efter fyra år. Partistyrelsen anser att den tidsgränsen bör förlängas, men har inte preciserat sig närmare.

En förändring skulle göra att färre personer går under jorden i väntan på att kunna söka asyl igen, enligt Johan Forssell.

– Ja, därför att då är det en högre tröskel för att kunna göra det på nytt, det är längre tid som du då behöver vara gömd. och vi tror att i den här exceptionella situationen som vi är i just nu måste vi se över många saker - och det här är en av dem.

Migrationsverket har inga siffror på hur många som håller sig gömda i fyra år för att sedan lämna in en ny asylansökan.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att alla förslag måste ligga på bordet när alla partier - utom SD som inte fått någon inbjudan - i morgon ska diskutera flyktingsituationen.

Migrationsminister Morgan Johansson vill inte kommentera Moderaternas krav. Men Miljöpartiet vill inte skärpa reglerna.

De borgerliga partierna är splittrade. Folkpartiet öppnar för att se över tidsgränsen för när en ny asylansökan får göras. Fredrik Malm är partiets migrationspolitiske talesperson.

-- Vi måste vara beredda att vända på alla stenar och titta på alla förslag. Vi står inför en otroligt tuff situation i Sverige. Vill vi hjälpa de människor som faktiskt har rätt att stanna i Sverige, och får besked om uppehållstillstånd, då måste också de personer som får negativa besked, och som får avslag, i högre grad vara beredda att lämna Sverige.

Centerpartiet säger i dagsläget nej till förslaget, medan Kristdemokraterna ännu inte tagit ställning.

Enligt Roland Utbult, migrationspolitisk talesperson i KD, är det ett allvarligt bekymmer att människor med avslagsbeslut håller sig gömda.

– Det måste vi komma till rätta med. Det är ett av de problem som vi helt enkelt måste lösa när vi träffas över partigränserna.

Sverigedemokraterna tycker att Moderaternas förslag är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt. Vänsterpartiets Christina Höj Larsen vill att människor ska få en andra chans att söka asyl efter just fyra år.

– Det är ett mycket svårt beslut att leva gömd under fyra år. Fyra år är en lång tid, även om Moderaterna inte tycker det. För den enskilde människan är det här ett mycket svårt liv, jag tycker att fyra år är alldeles tillräckligt, säger Christina Höj Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".