Infrastrukturminister Anna Johansson tycker att beredskapen är god. Foto: TT
1 av 2
Infrastrukturminister Anna Johansson tycker att beredskapen är god. Foto: TT
En av snöslungorna som ska användas i vinter.
2 av 2
En av snöslungorna som ska användas i vinter. Foto: Trafikverket

Färre tågavgångar när snön faller i vinter

1:24 min

Trafikverket och regeringen säger sig ha bättre beredskap än tidigare för att det inte ska bli tågkaos i vinter. Redan nu planerar man för att det kommer bli färre turer när snön faller.

– En erfarenhet vi har lärt oss under de här vintrarna är att vi skickar aldrig ut ett tåg om vi inte är säkra på att det kommer fram, säger Anna Lundman, underhållschef på Trafikverket.

Varken Trafikverket eller regeringen vill garantera att vintern blir störningsfri, men de säger att beredskapen är bättre än tidigare. Efter snökaoset 2010 blev det tydligt att det behövdes bättre samordning, med på dagens möte var även entreprenörer som sköter järnvägsunderhåll, SJ, Norrtåg, Västtrafik med flera.

De som kör tågtrafiken säger sig ha rustat upp tågen rent tekniskt inför vintern. Trafikverket testar också en ny snöslunga som ska hålla Malmbanan ren, så att godstågen ska kunna köra.

Men man förbereder alltså redan nu för att dra ner på antalet avgångar när snön kommer. Ett nödvändigt ont, enligt infrastrukturminister Anna Johansson.

– Jag tror inte att det finns någon som är beredd för att betala för att vi skulle ha snöröjningskapacitet som skulle göra att vi kunde hålla alla järnvägar, vägar och flygplatser rena från snö alla dagar på året. Och det är ändå några få gånger per år som de stora störningarna uppstår.

I höstbudgeten har regeringen satt till drygt 1,2 miljarder för 2016 för järnvägsunderhåll. Förhoppningen är att spår, växlar, kontaktledningar, ställverk och annat ska bytas ut innan det går sönder.

– Det är ganska många år av eftersatt underhåll som ska tas igen. Men att vi ser att det åtminstone blir en förbättring, det hoppas jag att de här extra pengarna ska leda till, säger Anna Johansson (S).

Om regeringen och Trafikverkets förberedelser har varit tillräckliga återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista