Nu blir det ännu svårare att bli dansk medborgare

2:03 min

Regeringspartiet Venstre, Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna är överens om att höja kraven för den som vill bli dansk medborgare.

Det kommer att ställas högre krav på språk- och samhällskunskap. Dessutom kommer det att krävas att man har varit självförsörjande under fem år för att bli dansk medborgare.

Flavia Oregón, som har bott i Danmark i 13 år, är en av de som berörs av de nya reglerna.

– Jag har redan två barn som är danska medborgare. Jag har mitt liv här och har varit mycket aktiv politiskt och vill riktigt gärna vara med och bestämma och ha inflytande där jag bor, säger Flavia Oregón.

Hon är engagerad i Enhedslistan, ett av de partier som röstade mot de nya reglerna, men eftersom Flavia ännu inte kunnat bli dansk medborgare har hon inte fått delta i valet till Folketinget.

Den som ska söka danskt medborgarskap måste, utöver att ha bott i Danmark i nio år, ha varit självförsörjande under minst fyra och ett halvt år de senaste fem åren.

Den som har varit sjuk eller har fått föräldrapenning i mer än sex månader under dessa fem anses alltså inte att vara självförsörjande.

Dessutom krävs nu bättre kunskaper i såväl danska som i hur det danska samhället fungerar.

– Man ska nästan vara en superhjälte för att kunna bli dansk medborgare när man kommer från ett annat land, säger Flavia Oregón.

Kritiker menar att förslaget är ett bakslag för integrationen men Christian Langballe från Dansk Folkeparti säger att medborgarskap inte är ett verktyg för integration utan en belöning för den som lyckats bli integrerad.

– Det är en gåva som man får för att man är integrerad, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista