Närbild på sammanbiten Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto Markus Schreiber/AP/TT

Allt råare tongångar mot förbundskansler Angela Merkel

2:46 min

Tysklands förbundskansler reser under torsdagen till Bryssel för att diskutera flyktingfrågan med sina europeiska kollegor. Det sker mot bakgrund av växande kritik mot henne på hemmaplan.

Kritiken kommer både från de egna leden och de mest extrema högergrupperna, där tongångarna blir allt råare.

Den senaste måndagsdemonstrationen i Dresden, anordnad av den främlingsfientliga rörelsen Pegida, samlade omkring 9.000 demonstranter.

Bland dem en man som bar omkring en galg-attrapp med två hängsnaror. Reserverade för Angela Merkel och vice förbundskansler Sigmar Gabriel, stod det på dem.

På plats var det ingen som reagerade men i efterhand har bilderna väckt starka reaktioner och åklagare har inlett en förundersökning. Därefter har nu åklagaren själv blivit mordhotad i flera brev, meddelade åklagarmyndigheten igår kväll.

De här ytterligheterna gror i en mylla av ett växande missnöje som inte bara handlar om flyktingar men som använder flyktingfrågan för att kanalisera människors oro. Det hävdar statsvetaren Timo Lochocki, expert på högerrörelser i Tyskland.

– Det handlar om en kontrollförlust, säger Timo Lochocki. Samhället förändras i snabb takt och de här människorna känner att de inte har något inflytande över sin vardag längre. I det läget blir flyktingar symboler för de yttre omständigheter som rubbar den förmenta tryggheten. De vänder sig också mot de styrande politikerna, som ju skulle skydda mot yttre hot.

– Men det är viktigt att skilja på den, visserligen växande men ännu lilla, skaran högerextremister och nynazister som överhuvudtaget inte bryr sig om lagar och författningen och de människor som är missnöjda men i grunden respekterar samhällsordningen. Här gäller det nu för de etablerade politikerna att slå in en kil och inte låta missnöjet bli så starkt att de människorna inte ser någon annan väg än att ansluta sig till extremisterna, säger Timo Lochocki.

Hittills har regeringen misslyckats med att kommunicera en konkret plan för hur man ska hantera flyktingfrågan och visa att man tar människors oro på allvar. Istället bråkar man internt. Merkels partikamrater skriver upprop mot sin partiledare och hennes regeringskollega i Bayern hotar med nödåtgärder och författningsdomstolen.

Det bekräftar och stärker de redan missnöjdas oro, enligt Timo Lochocki.

– Inom det närmaste halvåret måste det avgöras vilka som uppfattas som det trovärdiga alternativet, politiken eller proteströrelser som Pegida, säger han.

Avgörande blir om de konservativa regeringspartierna inte bara anammar en mer konservativ retorik utan omsätter den i praktisk politik, förklarar statsvetaren vid amerikansk-tyska tankesmedjan German Marshall Fund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista