LO borgen i Stockholm. Foto: Leif Jansson/TT.
LO borgen i Stockholm. Foto: Leif Jansson/TT.

LO-fack redo att ändra på las

LO-facken Metall och Handels för sedan i våras förhandlingar med arbetsgivarorganisationer om lättnader i lagen om anställningsskydd (las).

Bakgrunden är arbetsgivarnas skärpta kompetenskrav och den ökande användningen av visstidsanställda och bemanningsföretag, skriver Dagens Nyheter.

Förhandlingarna gäller framför allt en snabbare uppsägningsprocess under anställningens första 2-3 år, erfar DN. Fackens motkrav är dels att inhyrda ska erbjudas fast jobb efter ett år hos samma kundföretag.

Det andra kravet är att äldre anställda får fördubblad uppsägningstid. Facken vill att den blir arbetsbefriad och ska användas för utbildning inom ett bristyrke.

Om parterna blir överens kommer de att vända sig till regeringen för att göra alla delar av las förhandlingsbara och be om statliga pengar för en gemensam utbildningssatsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista