Amerikanska militärer vid avspärrning i Afghanistan
Amerikanska trupper i Afghanistan. Foto Massoud Hossaini/TT

USA bromsar tillbakadragande från Afghanistan

Tusentals soldater blir kvar längre än planerat
1:35 min

USA avbryter sitt snabba tillbakadragande av soldater från Afghanistan och tusentals amerikanska militärer kommer att vara kvar i landet mycket längre än vad som hittills varit tänkt. Det kommer president Obama att meddela idag rapporterar flera internationella media med hänvisning till källor i Vita huset.

 Att USA skulle avsluta sin krigföring i Afghanistan och lämna landet har varit ett av president Obamas stora löften. Men nu ska Obama ha tänkt om efter påtryckningar från Afghanistan samt Pentagon och CIA.

Nu finns 10.000 amerikanska soldater i Afghanistan och hittills har var det varit tänkt att de successivt skulle åka hem så att det om drygt ett år bara skulle finnas cirka 1.000 amerikaner kvar, alla placerade på USAs ambassad.

Obamas nya linje innebär att tillbakadragandet skjuts på i nästan ett år och sedan, när Obama avgår i januari 2017 ska det fortfarande finnas kvar ungefär 5.500 soldater. De amerikanska militärerna ska utbilda afghanska förband men också fortsätta krigföringen mot talibaner och al-Qaida samt mot IS som nu dykt upp i Afghanistan.

Diskussionerna i Washington om att bromsa trupptillbakadragandet har pågått en längre tid men har säkert påskyndats av talibanernas erövring nyligen av den viktiga staden Kunduz, när USA också angrep ett sjukhus och 22 människor dödades.

Visserligen har regeringstrupperna efter det återtagit staden men händelsen visar på att talibanerna har förstärkt sin militära förmåga. Att USA kommer att ha en fortsatt stor truppnärvaro när Obama avgår innebär att kriget i Afghanistan kommer att bli ett stort huvudvärk också för nästa president i Vita huset.

Textrubrik i Isidor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".