Angela Merkel, David Cameron och Francois Hollande på plats för EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Yves Herman/TT.
Angela Merkel, David Cameron och Francois Hollande på plats för EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Yves Herman/TT.

Flyktingfrågan i fokus när EU-topparna möts

"Måste börja diskutera våra yttre gränser"
1:26 min

Samtidigt som flyktingkrisen blir allt mer akut inleds EU-toppmötet i Bryssel. Länderna är fortsatt splittrade i frågan - särskilt när det gäller att skapa en gemensam europeisk gränsbevakning.

– Regeringscheferna måste börja diskutera att stärka våra yttre gränser inklusive en europeisk gräns- och kustbevakningsstyrka, förklarade Donald Tusk som leder mötet i eftermiddag och i kväll och ska försöka hitta en någorlunda gemensam linje.

Det lär blir svårt - i alla fall i dag. Flykting- och migrationspolitiken har splittrat EU och många EU-diplomater talar om splittringen som den värsta krisen någonsin inom EU.

För tre veckor sedan drevs till exempel beslutet om tvingande flyktingkvoter för EU:s medlemsländer som tillsammans ska ta hand om 120 000 flyktingar igenom, trots att fyra länder sade blankt nej med Ungern i spetsen.

Inte heller Storbritannien och Danmark är med i det här gemensamma kvotsystemet genom tidigare undantag från sådana här avtal. Även när det gäller en långsiktig uppgörelse om tvingande, varaktiga flyktingkvoter som ska gälla i många år kärvar det rejält i diskussionerna länderna emellan.

Länderna är inte heller överens om hur EU:s gränskontroll ska ske mot länder som inte är EU-medlemmar eller medlemmar i Schengen eller om det ska vara en gemensam kustbevakning - något Sverige hittills helt avvisat.

– Ett europeiskt samarbete, ja. Gränskontrollen är ett nationellt mandat. För svensk del gäller inget annat än att det är landet Sverige som sköter sina gränser, säger statsminister Stefan Löfven. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".