Gula kurser på text-TV skärmar. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Extra spännande rapportperiod

1:22 min

Kullagertillverkaren SKF kommer med sin kvartalsrapport under fredagsmorgonen och i och med det startar rapportperioden på allvar.De största bolagen på Stockholmsbörsen väntas öka sina vinster med fyra procent i det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol, enligt prognos- och analystjänsten SME-Direkts siffror över analytikernas förväntningar.

– Förväntningarna är lägre nu än var de var tidigare i sommar. De har sjunkit ett par procentenheter men låga förväntningar inför rapportsäsongen ger trots allt lite utrymme för att det ska komma positiva överraskningar, säger Pablo Bernengo, är investeringschef på fondförvaltaren Öhman.

Det har varit stormigt på börserna sedan den förra rapportperioden för tre månader sedan. De 30 största svenska bolagen har sedan dess i genomsnitt tappat drygt tio procent av sina värden.

Samma bolag väntas nu öka sina vinster med ungefär fyra procent jämfört med det tredje kvartalet i fjol, enligt siffror från SME Direkt.

Maria Landeborn som är sparekonom på bank- och försäkringskoncernen Skandia tycker att det är en särskilt intressant rapportperiod som väntar.

– Jag skulle säga att det är extra spännande nu, för att i våras skruvades förväntningarna upp. Börsen steg och det var glad stämning. Nu har vi inte det. Vi har sett börserna rasa ganska kraftigt och nu är frågan, har det här fallet varit motiverat? Kommer det att falla mer? Jag skulle vilja säga att det är mer som står på spel den här gången, säger Maria Landeborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista