Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och moderata riksdagsledamoten Anders Hansson. Foto TT. Montage: Sveriges Radio.
Foto TT. Montage: Sveriges Radio.
Moderaterna:

Det kan bli aktuellt att fälla passiva statsråd

"Vårt tålamod börjar ta slut"
2:46 min

På Moderaternas stämma i Karlstad, som pågår just nu, diskuteras hur partiet ska gå vidare efter den spruckna decemberöverenskommelsen.

I partiets riksdagsgrupp finns ett ökat tryck att redan efter årsskiftet rikta misstroendeförklaringar mot statsråd som inte har följt uppmaningar från riksdagen.

Riksdagsledamoten Anders Hansson är en av dem som börjar tröttna på att regeringen trotsar de folkvalda.

– Vi har ju över 120 tillkännagivanden mot regeringen, och merparten av dem gjordes i våras. Tiden går och regeringen sitter ju passiv och gör inte det som riksdagen, alltså Sveriges högsta beslutande församling, har beslutat. Tiden går och vårt tålamod som riksdagsledamöter börjar ta slut.

När tycker du att ni bör väcka det första tillkännagivandet?

– Förblir regeringen passiv, så tycker jag att den bör komma inom ungefär ett år från det att tillkännagivandet gjordes.

Partiledaren Anna Kinberg Batra upprepade på en pressträff i Karlstad i går att Moderaterna inte vill ställa till kris - utan tänker agera ansvarsfullt efter att decemberöverenskommelsen har fallit.

Men hon utesluter inte en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven - eller enskilda statsråd.

- Jag står inte och säger att det är aktuellt att använda det nu. Det är det närmare bestämt inte, och det har jag sagt nej till. Men jag konstaterar att instrumentet fortfarande finns, om det skulle bli aktuellt, säger hon.

Men i Moderaternas riksdagsgrupp höjs alltså röster för att partiet redan under nästa år genom misstroendeomröstningar ska försöka fälla statsråd i Stefan Löfvens minoritetsregering - om de inte lyder uppmaningarna, de så kallade tillkännagivandena, från riksdagen.

Hittills har kraven från den samlade oppositionen bland annat handlat om tioårig grundskola och valfrihet i primärvården.

Enligt Ekots källor pågår det en diskussion bland moderata riksdagsledamöter om möjligheten att i närtid ta till misstroendevapnet.

Riksdagsledamoten Ulf Berg är en av dem som inte är främmande inför det.

– Nu har det gått ett helt år, och jag kan tänka mig att nu kommer vi att få en budgetprocess under hösten, och sedan är det väl lämpligt att fundera över det här, utifrån hur budgeten blev, om man har tagit hänsyn till olika saker.

Om ett misstroendevotum ska väckas vill Ulf Berg att allianspartierna ska göra det gemensamt. Argumentet att agerandet skulle kunna leda till en regeringskris avfärdar han.

– I så fall har ju regeringen ställt till det själv, för att man inte har lyssnat på en majoritet i riksdagen. Om svenska folket väljer en riksdag som tar ett antal beslut att "det här vill vi se", och så är det en regering som inte levererar, så får nog Löfven och hans ministrar ta åt sig den skulden.

Ingen av de moderater som Ekot har varit i kontakt med vill öppet berätta vilka statsråd som eventuellt kan ligga i farozonen. Men bostadsminister Mehmet Kaplans namn nämns från olika håll, på hans bord ligger bland annat den omdebatterade frågan om framtiden för Bromma flygplats.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".