Liten flicka och hennes mamma.
1 av 3
Lilla Maryam och hennes mamma Mayada Dumarani. Foto: Katja Magnusson/ Sveriges Radio.
Liten pojke glad pojke i orange tröja
2 av 3
Muhammed sju månader har inga id-handlingar i Libanon. Foto: Katja Magnusson/ Sveriges Radio.
Libanons flagga ung kvinna med turkour tröja
3 av 3
Hala el-Helou är ansvarig för Libanons krisgrupp för Syrienflyktingar. Foto: Katja Magnusson/ Sveriges Radio.

40 000 syriska barn riskerar att bli statslösa i Libanon

2:13 min

Tiotusentals syriska barn har fötts på flykt i Libanon utan att ha registrerats. Nu riskerar de att bli statslösa och då förlorar de sina grundläggande rättigheter.

Vår korrespondent har mött spädbarn i tältläger i Libanon.

Maryam med stora bruna ögon och rosa pyjamas tittar nyfiket där hon ligger i sin mamma Mayada Dumaranis knä. Flickan är två månader gammal och föddes under flykten i Libanon men officiellt så har hon inga egna dokument som bevisar vem hon är.

– Hennes identitet kommer att bli okänd, säger Mayada från Ghouta utanför Damaskus. Bredvid jollrar Muhammed sju månader han har på sig en tröja där det står "Dad´s tiny tackler" men han är inte heller registrerad. De kan inte ens ta sig till Syrien utan papper, tror pojkens mamma Fatima Dumarani.

Enligt libanesiska myndigheter och FNs flyktingorgan har minst 60 000 syriska barn fötts i Libanon sen krisen började, troligen är de ännu fler. Hala el-Helou är rådgivare till socialministern och leder Libanons krishanteringsgrupp för Syrien. Hon uppskattar att minst 70 procent av de nyfödda alltså mer än 40 000 syriska nyfödda inte registrerats.

– Föräldrarna känner inte till det här, de förstår inte hur de ska göra, förklarar Hala el-Helou. Dels kostar processen pengar, men det är också en rad steg som föräldrarna måste ta, annars blir konsekvenserna stora för barnen.

– De kommer att berövas sina grundläggande rättigheter, de riskerar att bli statslösa, de kan inte gå i skolan, säger Hala el-Helou.

Hon varnar för att brist på utbildning kan skapa en krigsgeneration som riskerar att bli ett hot mot sig själva och sin omgivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista