EU-ordföranden Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo/TT.
EU-ordföranden Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo/TT.

EU-toppmötet vill stötta Turkiet ännu mer

2:25 min

EU:s toppmöte i Bryssel med stats- och regeringscheferna avslutades under torsdagsnatten. Flyktingfrågan dominerade och framför allt EU:s gränskontroll mot länder som inte EU-medlemmar.

Samtidigt som mötet pågick i Bryssel blev en flykting skjuten av bulgariska gränsvakter och avled senare på grund av sina skador. EU:s ordförande Donald Tusk gav också sitt stöd till Bulgariens premiärminister Borissov efter mötet.

– Kontrollen av våra yttre gränser är vår största prioritering. Självklart vet Borissov att vi är redo att hjälpa Bulgarien. Faktiskt så ägnade vi halva vår tid under diskussionerna om hur vi kan hjälpa till med att återuppbygga kontrollen av våra yttre gränser, förklarade Donald Tusk.

Frågan om de yttre gränserna är alltså huvudfrågan för EU-ledarna men samtidigt mycket politiskt känslig.

I går kväll blev en flykting skjuten av vakter som kontrollerade Bulgariens gräns. Dessutom mitt under pågående toppmöte, där just gränskontrollerna var huvudfrågan.

Händelsen vid gränsen mellan Turkiet och Bulgarien där en flykting som uppges komma från Afghanistan blev så svårt skottskadad att han avled på väg till sjukhuset, gjorde också att Bulgariens premiärminister Borissov lämnade toppmötet innan det var slut för att resa hem med sin delegation.

För Sveriges del har frågan om gränskontroller varit negativt laddad under många år. Sverige håller med om att gränsskyddet är viktigt men säger nej till en EU-gränsstyrka. Och nu säger statsminister Stefan Löfven att frågan är löst för svensk del.

-- Det här är en ytterst nationell angelägenhet att skydda en nations gräns och det kom också med i texten nu i slutsatserna. Så det här ska inte överföra något mandat, någon kompetens till EU.

EU:s medlemsländer lovade också att verkligen ställa upp med de pengar som länderna redan lovat men som det varit trögt att få länderna att verkligen betala ut.

Förhandlingar pågår också mellan EU och Turkiet om att stötta Turkiet ännu mer för att kunna ta hand om dom flyktingar och migranter som finns där.

Dessutom säger sig EU-ledarna vara beredda att inleda förhandlingar på ännu flera områden när det gäller ett turkiskt EU-medlemsskap, än vad som hittills redan gjorts. Men enligt statsminister Stefan Löfven lär det dröja:

-- Vad som sägs det är att om vi får ett bra samarbete i den här frågan så har vi möjlighet att gå vidare med också den processen som handlar om Turkiets medlemskap men det är en del kvar innan de kapitlen öppnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista