Foto: TT.
Foto: TT.

Talibanerna ger inte upp i Afghanistan

1:30 min

USA:s beslut igår att ytterligare bromsa sitt militära tillbakadragande från Afghanistan välkomnas av president Ashraf Ghani.

Talibanernas reaktion på beskedet är att de kommer fortsätta sin jihad tills sista utländsk ockupant är borta.

– Det var de som beslöt att invadera Afghanistan men det kommer att bli vi som ser till att de lämnar, sa Talibanernas talesperson Mujahid till nyhetsbyrån AFP.

Det var igår som president Obama meddelade att de kommer att behålla cirka 10 000 soldater i Afghanistan under större delen av nästa år för att i början av 2017 banta ner till 5 500. Anledningen till att USA:s tillbakadragande nu skjuts framåt är enligt Obama att de afghanska styrkorna inte är så starka som de behöver vara.

Att talibanerna nyligen visade sin styrka när de under några dagar lyckades ta kontroll över den viktiga staden Kunduz i norra Afghanistan har säkert påverkat det amerikanska beslutet, men diskussionerna har pågått en längre tid om att dra ner på takten av tillbakadragandet. Regeringstrupperna lyckades återta kontrollen över Kunduz med hjälp av de utländska styrkorna.

Samtidigt gick igår FN:s kontor för humanitär hjälp ut och vädjade till det internationella samfundet att ge Afghanistan mer humanitär hjälp. Tusentals familjer tvingades lämna Kunduz när striderna bröt ut och totalt bara i år har cirka 130 000 människor tvingats lämna sina hem i Afghanistan på grund av strider.

Många av dem försöker nu, antingen via flyktingsmugglare eller på laglig väg, lämna Afghanistan. Redan har fler än 120 000 afghaner sökt asyl i Europa i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista