Översiktsbild på bostadsområde, ung man som renoverar lägenhet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Simon Paulin/SvD/TT
Hyresrätter renoveras av fel anledningar, anser forskare Hans Lind. Han kräver nu nya regler. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Simon Paulin/SvD/TT

Forskare: Fastighetsägare renoverar av fel anledningar

2:00 min

Fastighetsägare renoverar för att höja hyrorna istället för att se till de problem som faktiskt behöver åtgärdas. Det menar forskaren Hans Lind, som nu efterlyser nya regler.

Bostadsbristen och dagens regler för hyreshöjningar och renoveringar gör att fastighetsägarna får fel fokus. Det menar Hans Lind som forskar om fastigheter på KTH i Stockholm. Han vill istället ha ett system med flera nivåer på förbättringar och hyror när fastigheter renoveras.

Enligt Hans Lind handlar det om att dagens regler skiljer på underhåll och standardhöjande åtgärder. Läckande rör och ommålning är underhåll och leder inte till hyreshöjningar.

Sådana åtgärder är redan inbakade i hyran. Men standardhöjande åtgärder som att lägga in kakel och klinkers i badrummet eller parkett i vardagsrummet ger däremot rätt att höja hyran.

– Kvaliteten på dagens bostadsbestånd är inte fullt så dålig som många föreställer sig och man kanske inte behöver göra så mycket som vi tror. Man kan kanske lappa och laga ett litet tag till, men lappa och laga får man inga hyreshöjningar av, så därför får vi paradoxalt nog för mycket renoveringar på grund av de här reglerna, säger Hans Lind.

Hans Lind har inte gjort några egna några beräkningar men enligt Boverket ligger antalet renoveringar på en hög nivå just nu.

Mait Eckerström bor i en lägenhet i Hagsätra i Stockholm som snart ska renoveras. Hon tycker att fastighetsägaren IKANO gör för mycket och vill behålla badrummet som det är.

– Badkaret ska ut. Stora kakelplattor skulle jag få istället för de här, men det är ju mycket trevligare med de här - så jag tycker inte att det finns någon anledning.

Kring 40 procent av de kommunala bostadsbolagen säger också att sedan de började agera som affärsdrivande bolag har de ökat andelen standardhöjande åtgärder. Hyresgästföreningen menar också att höga hyror i samband med renoveringar är ett stort och växande problem.

Christian Mariager är fastighetschef på IKANO som renoverar flera fastigheter i Hagsätra.

Han känner inte igen sig i forskningens bild. Christian Mariager påpekar att fastigheterna snart är 60 år och behöver renoveras. De flesta hyresgäster vill också ha en högre standard och det gör att hyrorna höjs.

 – De ökar väsentligt med upp till 35 procent i genomsnitt, vilket är mellan 2 000 och 2 500 kronor per månad.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista