Räkna ut: Så påverkas din plånbok av skrotat ränteavdrag

Här har vi skapat en kalkylator för att du ska kunna få reda på hur du påverkas om ränteavdraget slopas helt. Efter att du matat in dina uppgifter får du en fingervisning om vad avdraget betyder för din privatekonomi. Dina uppgifter är anonyma och kommer inte att sparas.

Få en vink i Ekots räknare om hur du påverkas om ränteavdraget tas bort

Grafik: Susanne Lindeborg, Räknare (betaversion): Digitala insatsstyrkan, klicka här för mer info om räknaren
kronor kronor procent

Kalkylen är framtagen för att ge en bild av hur ett eventuellt slopande av ränteavdraget kan påverka dig, men sifforna bör tolkas med försiktighet.

Resultatet ovan baseras på de uppgifter du skrivit in och tar inte hänsyn till övriga kostnader och inkomster som ett hushåll kan ha. För en mer utförlig beräkning finns exempelvis konsumentverkets budgetkalkyl.

Så här har vi räknat:
(Lånebelopp * räntesats) / 100 = årskostnad

Överstiger årskostnaden 100 000 används räntesatsen 21 procent på överstigande belopp. Årskostnad till och med 100 000 beräknas med räntesatsen 30 procent. För att räkna ut avdraget per månad delar vi årssumman med 12.

Siffrorna är en beräkning för vad du i snitt har att röra dig med varje månad om ränteavdraget avskaffas. Det betalas dock ut årsvis i faktiska kontanter, för dem som inte särskilt valt att få avdraget jämkat på lönen.

Du kan hitta mer info om ränteavdraget hos Skatteverket

Här kan du följa vårt utvecklingsarbete.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista