MUF:s Rasmus Törnblom vann mot M-ledningen. Foto: Fredrik Karlsson / TT
MUF:s Rasmus Törnblom vann mot M-ledningen. Foto: Fredrik Karlsson / TT

MUF kör över ledningen: (M) ska verka för att las reformeras

Kristersson: Ingen tung symbolik
2:33 min

Moderaternas partiledning kördes över i den första omröstningen på partiets stämma i Karlstad idag.

Det gällde frågan om lagen om anställningsskydd, las, där framför allt ungdomsförbundet drivit på och fick ombuden med sig på att Moderaterna nu ska verka för att reformera las.

Ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom, var mycket glad efter omröstningen.

– Det är ett historiskt beslut som Moderaterna har fattat idag, och en stor seger för moderata ungdomasförbundet.

På stämman idag blev det en het debatt om lagen om anställningskydd las, där partiets ungdomsförbund länge propagerat för ta bort turordningsreglerna.

Idag fick de med sig majoriteten av ombuden på en betydligt mildare skrivning, att Moderaterna ska verka för att las nu reformeras. Partiledningen åkte därmed på sitt första bakslag på partistämman.

Vad en reformering av las innebär är i dagsläget oklart. Enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson kommer man att titta på vilka problematiska delar finns som finns i nuvarande regelverk.

– Och regelverk är ju både lagstiftning och det som parterna förhandlar sig till själva. Och så får vi fundera på vilken del av lagstiftningen som är ett problem, och påpeka detta.

Det var den första voteringen och Anna Kinberg Batras första stämma. Hur känns detta?

– Det ligger ingen tung symbolik i detta, utan det här är en känd fråga sedan lång lång tid tillbaka. Vi har ju haft den här diskussionen på många stämmor.

Ulf Kristersson vill tona ner uppståndelsen kring omröstningen.

– Det är lite åsiktsskillnader men man ska inte överdriva dramatiken i detta.

Men Moderata Ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom håller inte med.

– Då hade ju Ulf röstat som jag, om det var nyansskillnader, tycker jag. Nej det här är ett historiskt beslut för Moderaterna. Det är 10 år sen Fredrik Reinfeldt och Anders Borg stängde dörren till att röra arbetsmarknadslagstiftningen och lagen om anställningsskydd och nu har vi öppnat den dörren igen.

Vad förväntar du dig att partiet gör konkret efter det här beslutet?

– Jag hoppas att Moderaterna efter partistämman kan inleda samtal med de andra alliansparterna om hur man tillsammans ska reformera lagen om anställningsskydd.

Under eftermiddagen debatterades också den spruckna decemberöverenskommelsen. Ingen på stämman verkar beklaga att uppgörelsen har fallit, men det finns en hel del moderater som vill att partiet ska gå tuffare fram som oppositionsparti. 

Ombuden skickade inte med några krav på hur man ska agera i riksdagen. Ola Karlsson, betonade från talarstolen hur viktigt det är att partiledningen och Anna Kinberg Batra nu får fria händer

– Sverige står nu inför en svår politisk och parlamentarisk situation. Då vore det nu både fel och farligt att låsa eller bakbinda partiledningen. Vi vet inte vilka politiska stormar, fronter eller lågtryck som kommer om ett halvår eller ett år. Då måste partiledningen ha ett brett och starkt mandat från stämman att agera i de problem och stormar som kan uppstå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".