Prickarna på den röntgenbild av vilt är metall från kulan. Foto: Livsmedelsverket.
1 av 4
Prickarna på den här röntgenbilden är metall från kulan. Foto: Livsmedelsverket.
Numera räcker det inte bara med att pilla ut kulan ur köttet. Nu ska 10 centimeter runt kulhålet skäras bort. Foto Lars Pehrson TT-Bild.
2 av 4
Numera räcker det inte bara med att pilla ut kulan ur köttet. Nu ska 10 centimeter runt kulhålet skäras bort. Foto Lars Pehrson TT-Bild.
Andres Renberg, vd Svantes vilt i Harads.
3 av 4
Andres Renberg, vd Svantes vilt i Harads. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Svantes Vilt i Harads, utanför Boden, välkomnar Livsmedelsverkets kontroller. Foto: Ulf Larsson/ Sveriges Radio.
4 av 4
Svantes Vilt i Harads, utanför Boden, välkomnar Livsmedelsverkets kontroller. Foto: Ulf Larsson/ Sveriges Radio.

Jakt på bly i vilt

2:30 min

Just nu pågår älgjakten för fullt i nästan hela landet. Livsmedelsverket kontrollerar om det finns blyrester från ammunition i djurkropparna.


– Ja så sent som i går var kontrollanter på Livsmedelsverket här och kontrollerade djurkroppar vi tagit in i slakteriet. Bland annat kollades att vi hade rensat bort minst 10 centimeter från skotthålet, säger Andreas Renberg, vd på Svantes vilt i Harads, utanför Boden.

För drygt tre år sedan samlade Livsmedelsverket in 54 paket köttfärs från älg, både från butiker och jägare, och hittade blyfragment från kulor i 18 av de paketen. Det ledde till råd om rensning av skottsåren i köttet.

I slutet av förra året gjordes ytterligare en undersökning där skjutna djur röntgades. Det visade sig då att det fanns fragment från kulor en bra bit utanför skotthålen. Det ledde till att Livsmedelsverket gick ut med nya råd i slutet av förra året att rensa bort ytterligare minst 10 centimeter utanför själva skottsåret.

Att det var så mycket utanför skottsåret som innehöll ammunitionsbly förvånade både jägare och slaktare.

– Att det var så mycket visste man inte förrän man såg rapporten från Livsmedelsverket, men att metall från kulorna spred sig så långt i köttet var förvånande, säger Andreas Renberg.

Det är inte bara älg utan även björn, vildsvin och annat klövvilt som skjuts med kulgevär som bör rensas. På ett slakteri som tar hand om många djurkroppar från vilt så blir det en hel del kött som nu skärs bort.

Även om det skärs bort enligt Livsmedelsverkets rekommendationer så händer att metallbitarna tar en oväntad väg i köttet.

– Ja, vi kontrollerar köttet med metalldetektor efter slakten, det händer att vi hittar rester från kulorna trots renskärningen, inte ofta, men det händer, säger Andreas Renberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista