IS-krigare i Syrien och en soldat i Azovbataljonen i Ukraina. Foto: Mstyslav Chernov/TT.
IS-krigare i Syrien och en soldat i Azovbataljonen i Ukraina. Foto: Mstyslav Chernov/TT.

De svenska krigsresenärerna

1:56 min

Vad får småbarnsföräldrar med jobb och bostad att välja krig och terror hellre än lugnt familjeliv? Programmet Konflikt handlar på lördag om svenska så kallade krigsresenärer.

"Johan" har varit i flera konfliktzoner, senast i Ukraina. Där stred han för Azovbataljonen, som beskrivs som ett frivilligförband bestående av framför allt personer med högerradikala sympatier.

– Det är inte den högerextrema delen. Vissa kan bli skinskallar för att söka samhörighet, men sedan är det den här krigarmentaliteten, för den hittar man nästan bara där. Leva fullt ut. Det låter lite klyschigt, men det gör man ju som mest när man är nära att dö, säger Johan.

Småbarnspappan Johan, som vi kallar honom, beskriver att själva krigssituationen lockar mer än någon ideologisk övertygelse. Han har stridit i andras krig förut, berättar han. Han var kontraktör eller legosoldat i Sierra Leones inbördeskrig på nittiotalet och i dag funderar han på att resa till Irak och ansluta sig till kurdiska YPG-styrkor eller någon annan grupp som strider mot Islamiska Staten.

Omar är bror till en annan småbarnspappa, som vi kallar Ziad. Han lämnade ett lugnt familjeliv i Göteborg för att ansluta sig till IS i Syrien, där han stupade. Omar, som vi kallar honom, berättar om varför Ziad åkte.

– Det var väl lite situationen där nere, så som det ser ut - och islam. Han åkte ju ned för att strida för Gud. Man slipper alla prövningar innan man kommer till paradiset, säger Omar.

Regeringen vill kriminalisera den typ av "terrorismresor" som Ziad och hundratals andra svenskar gjort. Men Ziads bror Omar tror inte att lagar kommer att stoppa jihadisterna.

– Lagar har väl aldrig hindrat människor från att göra det de vill göra. Man kan inte tro att en lag kan förhindra att folk gör det de tror på. Det bara ställer till med mer konflikter.

En skådespelare har läst in Omars svar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista