Britt Tallhage och Anna Aronsson vid flyktingmedicinska mottagningen i Göteborg.
Verksamhetschef Britt Tallhage (t.v.) är tacksam över att barn- och ungdomsläkare Anna Aronsson rycker in och jobbar trots att hon egentligen är pensionär. Foto: Joel Wendle

Pensionärer rycker in i vården

2:16 min

Flyktingsituationen har lett till ökat personalbehov på många vårdmottagningar. En lösning är att kalla in pensionerade läkare.

På Närhälsans flyktingmedicinska mottagning hjälper 70-åriga Anna Aronsson till med de hälsoundersökningar som alla nyanlända asylsökande i Sverige erbjuds.

Den aktuella flyktingsituationen gör att trycket på mottagningen nu är högt, berättar verksamhetschef Britt Tallhage.

– Det är dubbelt så många som kommer. Om det tidigare kom 100 personer per månad, så är det 200 per månad nu.

För att hinna med alla undersökningar har man bland annat startat ett mobilt team som åker ut till flyktingmottagningar och så har man öppnat kvällsmottagning. Den utökade verksamheten kräver förstås mer personal.

Eftersom det råder brist på både läkare och sjuksköterskor är Britt Tallhage tacksam över att pensionerade läkare som Anna Aronsson nu ställer upp.

– Det är ju inte så att man som Anna behöver jobba nästan heltid. Det här är ju erfarna doktorer som kan sätta igång direkt, det behövs ingen startsträcka. Så även om man kanske bara vill jobba en halv dag i veckan så är det bra för oss.

På flera håll i landet är nu pensionerad vårdpersonal eftertraktad. Och barn- och ungdomsläkaren Anna Aronsson tycker att det är roligt att hennes erfarenhet och kunskap nu tas tillvara i ett ansträngt läge.

– Ja, jag har ju varit läkare i över 40 år. Därav tre i Afrika, och där fick man se allt det i de värsta formerna som vi vaccinerar våra barn här mot och som vi nu vill täcka upp dem som kommer och inte är fullgott vaccinerade.

Hur länge 70-åriga Anna Aronsson kommer att orka jobba nästan heltid vet hon inte. Men just nu känns det i alla fall bra.

– Självklart ställer jag upp med det som jag kan bidra med. Och då ger vi järnet nu under hösten, så får vi utvärdera sedan.

I det tuffa personalläge som råder tycker verksamhetschef Britt Tallhage att det vore bra om fler pensionerade läkare och sjuksköterskor kan gå in och jobba tillfälligt.

– Om man är en pigg pensionär, för det är viktigt att säga att det här bygger på frivillighet. När man är 70 år och känner sig fullt vital, så är ju det här en guldgruva. Men varje person måste ju själv avgöra hur man vill bli pensionär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista