Kvinna håller upp svenska sedlar. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Facket tror på bättre tillväxt

1:43 min

Tjänstemannafacket Unionen skriver upp utsikterna för den svenska tillväxten i sin konjunkturprognos. Bättre läge för exporten är den främsta orsaken.

Allt tydligare tecken på återhämtning i Europa men också en växande amerikansk ekonomi gör tjänstemannafacket Unionen mer optimistiskt i sin konjunkturbedömning.

– Ja, framför allt att Europa ser ut att ha börjat växa lite vilket är väldigt viktigt för svensk export, säger Lars Jagrén chefsekonom på Unionen.

Den nya prognosen säger att BNP växer med 3,1 procent i år och 3,2 procent nästa år. Det är högre tillväxttal än vad till exempel regeringen tror på men lägre än Riksbankens profetia.

Men prognosen är förknippad med flera risker. Den största är vad som egentligen händer i Kina.

– Det är osäkert läge och dessutom osäker statistik, säger Lars Jagrén.

På arbetsmarknaden spår Unionen ökad sysselsättning när konjunkturen stärks men arbetslösheten minskar bara lite - till 7,3 procent nästa år - eftersom fler väntas söka jobb, inte minst på grund av ökad invandring.

– Ett kännetecknande problem för Sverige är tudelningen på arbetsmarknaden. De som inte har jobb tenderar att vara arbetslösa längre och längre och stå allt längre ifrån arbetsmarknaden. 

Det kommer många flyktingar till Sverige nu. Hur påverkar det situationen? 

– Förmodligen kommer gruppen som står utanför bli än större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista