Kullagertillverkaren SKF presenterade sin delårsrapport idag. Foto: Erik G Svensson/TT
Kullagertillverkaren SKF presenterade sin delårsrapport idag. Foto: Erik G Svensson/TT

Oväntat dåligt resultat för SKF

1:25 min

SKF resultat för tredje kvartalet i år var mycket sämre jämfört med samma period förra året. Det stod klart idag när företaget redovisade sin kvartalsrapport.

Efter beskedet sjönk aktien på Stockholmsbörsen och företaget får nu forsätta på den redan inslagna linjen med sparpaket och att minska sina kostnader.

– Det som händer är att världsekonomin har under det sista kvartalet stannat av mer än vad vi trodde vid ingången och när marknaden viker, inte minst när Kina går sämre då får det effekter på SKF, säger Alrik Danielsson, VD och koncernchef på SKF.

Vinsten före skatt för det tredje kvartalet redovisas till drygt 1,3 miljarder kronor. Det är en halv miljard sämre än samma period förra året och sämre än vad företaget hade räknat med.

SKF har ett sparprogram som rullar sedan tidigare där bland annat 1 500 tjänstemän över hela världen ska bort. Och efter dagens dystra besked fortsätter arbetet med att sänka företagets kostnader.

– Nu har vi ett sparprogram. Det kommer inte bli något nytt sparprogram, utan detta är ett sätt vi jobbar på. Vi fortsätter med att anpassa företagets kostnader till den verklighet vi har, säger Alrik Danielson.

SKFs delårsrapport är den första av de stora verkstadsbolagen. Företaget finns på plats på alla stora marknader i världen och ger därmed en fingervisning konjunkturläget i stort. Framförallt är det viktiga marknader som USA och Kina som gått dåligt det senaste kvartalet. Och även den närmsta framtiden ser osäker ut.

-I det korta perspektivet ser vi fortsatt vikande efterfrågan i nästa kvartal, säger Alrik Danielson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista