Stefan Hector, kommenderingschef vid NOA, nationella operativa avdelningen. Foto: Karin Wettre, Sveriges Radio.
Stefan Hector, kommenderingschef vid NOA, nationella operativa avdelningen. Foto: Karin Wettre, Sveriges Radio.

Inga gränskontroller i Sverige

Inte tillräckligt för att begära gränskontroller
2:23 min

Polisen kommer inte begära att gränskontroll återinförs vid Sveriges gränser, eftersom den inre säkerheten inte är hotad.

Beskedet kommer från Stefan Hector, chef vid Nationella Operativa Avdelningen som är högst ansvarig för Alma, polisens kommendering för den särskilda händelse när det gäller flyktingströmmarna till Sverige.

– Vi har en andel människor som kommer in till Sverige som inte söker asyl och registrerar sig. Vi har flyktingboenden där det sker mindre skärmytslingar mellan människor, säger Stefan Hector.

Men enligt polisen är det inte tillräckligt för att säga att den allmänna ordningen, eller den inre säkerheten, är hotad.

– Om det här eskalerar eller utvecklas på oönskat sätt så kanske vi når dit. Men det är svårt att idag säga vad vi skulle nå för att gå till regeringen och begära gränskontroll, säger Stefan Hector.

Han bedömer att det varje dag kommer cirka tusen personer till Sverige och söker asyl, men han menar att det är lika många eller till och med något fler där polisen inte vet var de tar vägen.

– Det mörkertal som jag är bekymrad över är utsatta människor, barn utan vårdandshavare som dels kan riskera bli brottutsatta eller som kan bli utsatta för människohandel. Och det är där vi har de inre utlänningskontrollerna, säger Stefan Hector.

Polisen har ökat de inre utlänningskontrollerna inom Sverige, alltså att polisen kontrollerar om en person som inte är svensk medborgare har rätt att uppehålla sig i Sverige.

Men det är ett svårt arbete i praktiken som kräver specialistkompetens och tar tid. Stefan Hector ger ett exempel.

– Jag pratade med poliser på centralstationen, som hade genomfört en inre utlänningskrontroll som hade lett fram till förvisning och ett förvar. Det hade tagit 10-12 timmar för tre personer. Och det säger något om arbetsinsatsen som krävs, säger han.

Den akuta situationen med de ökande flyktingströmmarna har tagit stora resurser i anspråk för svenska myndigheter, även för polisen. Kommenderingschefen Stefan Hector beskriver läget som besvärligt.

– Jag skulle säga att polissverige är relativt hårt belastat. Det är en resursfråga, vi hinner inte riktigt med det vi förväntas göra. Det kräver mycket arbete, att jobba med in- och utlänningskontroller och de utredningar och beslut som kommer på det, säger Stefan Hector.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".