Islands president och Frankrikes framför en ljusblå fondvägg.
Presidenterna Ólafur Ragnar Grimsson och François Hollande under Arctic Circlekonferensen i Reykjavik. Foto: Thibault Camus/TT.

President François Hollande tror på klimatavtal i Paris

1:37 min

Ett globalt klimatavtal är inom räckhåll inför toppmötet i Paris. Det var budskapet från Frankrikes president François Hollande när han under fredagen talade vid en stor arktisk klimatkonferens i Reykjavik.

President François Hollande är dock fortsatt osäker på hur ambitiöst avtalet kommer att bli.

-- Jag försäkrar er om att vi kommer att göra allt vi kan för att lyckas, sa presidenten inför ett tusental experter och politiker.

På konferensen Arctic Circle i Reykjavik sa presidenten att han är övertygad om att det går att få avtalet på plats.

–  Frågan är på vilken nivå, med vilken ambition vi får till avtalet.

Inför FN:s klimatmöte i Paris, som inleds i slutet av november, har hittills 150 länder meddelat hur mycket de är villiga att bidra med för att minska de globala utsläppen av växthusgaser.

Nästa vecka sker de sista förberedande förhandlingarna inför toppmötet i december.

Arktis är ett av de områden i världen där klimatförändringarna märks mest. Islands president Ólafur Ragnar Grimsson tog igår med sig sin franske presidentkollega på det han kallade en "klimatförändringspromenad".

Presidenterna besökte en glaciär på södra Island som nu krymper med 50 meter per år. De vandrade kilometervis över svart mark på ett område som var helt täckt av glaciäris när president Grimsson var liten.

– I Paris kommer jag tänka på er. Jag kommer tänka på den här promenaden för att återfinna en glaciär som drar sig tillbaka framför oss, sa François Hollande.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista