Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT.
"Det är inte fult att må dåligt men det är inte speciellt vackert om samhället inte svarar när unga behöver hjälp", säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt

Sjöstedt: Rödgrönt budgetsamarbete fortsätter

Ekots lördagsintervju med Jonas Sjöstedt (V)
32 min

Vänsterpartiet avvisar idag alla försök att göra ändringar i den budget som partiet förhandlat fram med regeringen. Inte heller en utvidgning av RUT-tjänsterna, som Miljöpartiet talat om den senaste veckan.

– Nej det är inte aktuellt. Vi har ju kommit överens om en budget. Vi håller vårt ord. Vi springer inte iväg från ett avtal och säger att nu hittar vi på nåt annat. Och jag vet att jag kan lita på Stefan Löfven. Har han skakat hand, har han gått in i ett avtal, då håller han det, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt Jonas Sjöstedt ska den framförhandlade budgeten alltså ligga fast, trots att (MP) i veckan sträcket ut handen över blockgränsen för samarbete om att göra det lättare för lågutbildade att ta sig in på arbetsmarknaden.

Jonas Sjöstedt tror också att budgetsamarbetet mellan dom rödgröna partierna kommer att fortsätta under mandatperioden. Alliansen har hittills varit för oenig om hur regeringens budget ska hanteras.

– Jag tycker att den bästa bild som getts av var Alliansen står idag har gjorts av Monty Python. Dom har en sketch som heter 100 meter för människor utan lokalsinne, där man startar ett 100-meters-lopp och så springer alla åt olika håll och en står kvar och vet inte vad den ska göra. Och det är litegrand där Alliansen är idag, säger han.

Däremot är Jonas Sjöstedt själv beredd att arbeta över blockgränsen när det gäller flyktingpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".