Partiledaren Anna Kinberg Batra talar då Moderaternas partistämma inleddes på Carlstad Congress Center i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / TT.
Partiledaren Anna Kinberg Batra talar då Moderaternas partistämma inleddes på Carlstad Congress Center i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / TT.

Kinberg Batras hårda kritik mot regeringen

1:01 min

Den akuta flyktingkrisen stod i fokus när partiledaren Anna Kinberg Batra i dag höll sitt stora tal på Moderatstämman i Karlstad. Hon underströk att Moderaterna ska vara det parti som ser sanningen i vitögat.

– Jag har inlett en viktig omprövning av vår migrations- och integrationspolitik. Den är viktig inte bara för vårt parti, utan ör Sverige. Nu har stämman stöd för till exempel tillfälliga uppehållstillstånd, och nu tänker jag se till att det blir verklighet. För Moderaterna tar ansvar för Sverige.

Anna Kinberg Batra upprepade i sitt tal att Sverige befinner sig i en "ohållbar situation", där många kommuner känner att bristningsgränsen nu är nådd. Hon räknade sex konkreta krav som partiet tänker driva i de blocköverskridande migrationssamtalen.

Det handlar bland annat om gränskontroller och de tillfälliga uppehållstillstånden - en linje som tidigare i dag fick stort stöd av ombuden på Moderatstämman.

Ett helt nytt krav från Anna Kinberg Batra är att personer som har fått avslag på sin asylansökan inte ska ha rätt till ersättning för bland annat mat och kläder på samma sätt som idag.

 – Ett ja är ett ja och ett nej ska vara ett nej. Vi behöver få både effektivare prövning och och mottagande av dem som söker asyl här, och om man inte får beslut om uppehållstillstånd i Sverige, då måste man faktiskt åka hem, och i dag får man fortsatt dagsersättning då. Det vill jag ändra på.

Hur snabbt tänker du dig att ersättningen ska dras in?

– Så snabbt som det är praktiskt möjligt. Självklart så behöver det organiseras att man åker hem, men det ska man göra så snart som möjligt.

I sitt tal gav Moderatledaren sig på den rödgröna regeringen. Stefan Löfven styr Sverige åt fel håll och färden är som att åka med Musse Pigg och Långben på husvagnssemester på julafton, sade Anna Kinberg Batra.

– Det är vingligt. Det är farligt och det går snabbt utför. Och till slut kommer den oundvikliga frågan: Men vem kör egentligen?

Men Anna Kinberg Batra var också självkritisk. Till exempel är det alldeles för länge sedan som Moderaterna var det ledande skolpartiet, sade hon och aviserade ett skolinitiativ som hon själv tänker leda. Målket är ta fram förslag för att svensk skola ska hålla världsklass.

– Pisa ska vara förknippat med lutande torn, inte med fallande skolresultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista