"Det är nog någon som hjälpt till"

I natt brann en skola ner i Kånna strax söder om Ljungby i Småland som skulle bli akutboende för 80 flyktingar. Inga-Lena Nordgren var på plats vid skolan idag på förmiddagen.

– Det kom och gick folk hela tiden och vi grät tillsammans för det som hade hänt och för orsaken var till att det hade hänt . Alla var nog ganska överens om att det här var ingen naturlig orsak. Utan det är nog någon som har hjälpt till för att den skulle brinna ner, säger Inga-Lena Nordgren som har bott i Kånna i 45 år.

– Den har ju faktiskt stått där i decennier och det har inte hänt någonting, men samma vecka som information har hållits och man planerar för att ta emot flyktingar så brinner skolan ner, fortsätter hon.

I torsdags hade kommunen ett informationsmöte för de boende i Kånna söder om Ljungby. På mötet informerade kommunen om att den gamla skolan var tänkt att fungera som ett akutboende för minst 80 flyktingar.

Men i natt totalförstördes alltså byggnaden i en brand. Kommunstyrelsens moderate ordförande Magnus Gunarsson säger att stämningen på informationsmötet för kommunmedborgarna var god.  Men nu är han orolig för att man föregriper polisens arbete och börjar prata om att branden skulle ha ett samband med att skolan skulle bli ett flyktingboende.

– Jag vill inte spekulera i det innan vi har några indikationer på vad det var som startade branden, säger Magnus Gunarsson

På måndag morgon kommer kommunen att ha ett möte för att se hur man nu ska klara av att leva upp till sitt avtal med Migrationsverket. Magnus Gunnarsson konstaterar att det blir svårt att hitta nya platser.

– Det är ju olyckligt nu finns det ju ingen plats för de här asylsökande att få sina två, tre första nätter i Sverige.

Polisen har ännu inte kunna börja med den tekniska undersökningen eftersom platsen för branden ännu är för het. Ingen människa skadades i branden men polisen rubricerar det som hänt som grov mordbrand säger Anna Lena Ringsbacka vid polisen i Växjö.

- Det är rubricerat som grov mordbrand. Det är för att enligt räddningstjänsten som var på plats så ska det ha funnits stor risk för att det skulle sprida sig till andra byggnader, säger Anna Lena Ringsbacka vid polisen i Växjö.

Vet ni något om varför det började brinna?

– Nej. Det finns ingenting som jag kan säga om det i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista