Palestinier under en demonstration i Hebron. Foto: Hazem Bader/TT-AFP
Palestinier under en demonstration i Hebron. Foto: Hazem Bader/TT-AFP

Våg av knivdåd dilemma för Israel

1:54 min

Tre nya försök till knivmord på israeler har enligt israelisk polis stoppats idag i Jerusalem och i Hebron på Västbanken. I samtliga fall sköts de palestinska angriparna till döds.

Sju israeler och 40 palestinier har dödats sedan denna våldsspiral inleddes den förste oktober. Och Israel brottas fortfarande med hur vågen av knivattacker ska kunna stoppas.

En israelisk kvinnlig gränspolis skadade handen idag när hon knivattackerades av en 17-årig palestinsk flicka i Hebron. Enligt tidningen Jerusalem Post, fann hon sig snabbt och kunde skjuta ihjäl angriparen.

Den 17-åriga palestinskans försök till terrordåd var det andra för dagen i den spända staden Hebron där 500 judiska bosättare lever bland 200 000 palestinier.

Tidigt i morse försökte en 18-årig palestinier knivhugga en bosättare. Enligt militären sköts 18-åringen ihjäl av bosättaren. Och i Jerusalem dödades en 16-årig palestinskt pojke som enligt uppgift var på väg att knivhugga tre polismän.

Trots att de allra flesta försök till knivmord har lett till att gärningsmännen och kvinnorna har skjutits ihjäl, så har detta uppenbarligen inte haft någon avskräckande effekt, palestinska tonåringar fortsätter att kasta sig i döden för möjligheten att knivhugga en israel.

Ett stort dilemma för Israelisk underrättelsetjänst och säkerhetsstyrkor är att 70 procent av gärningsmännen kommer från Östra Jerusalem och lever därmed inte bakom muren på Västbanken, och kan röra sig fritt i hela Israel.

Trots vägspärrar och betongklossar är det omöjligt att helt spärra av de arabiska stadsdelarna, i synnerhet som judiska bostadsområden som betraktas som olagliga bosättningar enligt internationell rätt, har vuxit upp över hela östra jerusalem.

Det finns heller inget palestinskt ledarskap som skulle kunna tygla tonåringarna från Jebel Mukabber och Beit Hanina i Jersualem, ens om de ville.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som har anklagats för uppvigling, har inte rätt att vistas i Jerusalem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista