Tomas Ramberg och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio och Fredrik Karlsson/TT
Tomas Ramberg och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio och Fredrik Karlsson/TT

Ramberg: Moderat lappkast om flyktingar

Dagens moderata beslut om flyktingpolitiken är ett kraftigt lappkast. Det är bara något halvår sedan Moderaterna stod för samma migrationspolitik som regeringen. 

Den har ju regeringen i själva verket ärvt av just Moderaterna och alliansregeringens samarbete med miljöpartiet. 

Men med lite historiskt perspektiv är det de senaste årens Reinfeldtska migrationspolitik som är en parentes, traditionellt är Moderaterna ett parti som är restriktivt mot flyktinginvandring.

Det är en återgång till den rollen Kinberg Batra signalerar när hon säger att Moderaterna "inte tvekar att se sanningen i vitögat". Hjärtat har återgått från öppet till halv-slutet.

I sitt tal underkände Kinberg Batra också på flera andra punkter den politik Moderaterna gick till val på 2014. 

Hon sa, med Fredrik Reinfeldt på första bänk, att Moderaterna gick till val utan jobbpolitik.

Rätt drastiskt om man minns hur partiet framställde sig i valet. Hon sa också att det var länge sedan Moderaterna hade den bästa skolpolitiken. Ovanpå det kastar hon ut hela den gamla invandringspolitiken. 

Det finns både i talet och på hela den här stämman, en längtan att återgå till gammelmoderat politik . Det speglas ju också i beslutet att förändra las och att gå mot mera avregleringar på hyresmarknaden. Eller att göra ett avskaffande av värnskatten mera aktuellt.

Allt är exempel på nymoderata symbolfrågor där partiet nu börjar rulla tillbaka politiken. Och det gillar ombuden. Särskilt populär är den nya flyktinglinjen på den kommunalrådstunga moderatstämman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista