Röstning på moderatstämman i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson/TT
Röstning på moderatstämman i Karlstad. Här vid röstningen om tillfälliga uppehållstillstånd. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Moderaterna vill förbjuda tiggeri

2:07 min

Moderaterna vill att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri för att upprätthålla den allmänna ordningen. Det beslutade partistämman alldeles nyss efter en livlig debatt.

Anders Åhrlin, polis från Örebro, var en de moderater som argumenterade emot förslaget.

– Ska vi också därtill använda de här 1000 nya poliserna som vi vill se i yttre tjänst på att jaga fattiga tiggare. Vi har i dag en tillräckligt bra lagstiftning för polisen att agera.

Bara några timmar innan stämman skulle inledas i torsdags lade partistyrelsen fram ett nytt förslag, med innebörden att ordningslagen ska ses över så att kommuner kan förbjuda tiggeri för att upprätthålla den allmänna ordningen.

Det ska till exempel vara möjligt att införa ett lokalt förbud mot tiggeri vid buss- och tågstationer, köpcentrum och på torg, anser ledningen.

Men att partitoppen så hastigt kom med ett helt nytt förslag riktat mot tiggare, fick hård kritik av ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom. Han försvarade partistyrelsens tidigare beslut att se över reglerna för penninginsamling.

– Nu har man i stället valt att gå längre. Det är en kursändring, säger han.

Jimmy Baker från Botkyrka är en av de moderater som tycker att det nya förslaget är bra. Även Mikael Sandin från Staffanstorp anser att en kommun ska få rätt att förbjuda tiggeri.

Det mesta under stämman har gått partiledningens väg. Det gäller till exempel frågan om de tillfälliga uppehållstillstånden som på förhand pekats ut som en viktig del av partiets nya migrationspolitik. Anna Kinberg Batra gav igår snabbt besked om att hon nu tar med sig det kravet till de fortsatta migrationssamtalen med de andra partierna.

– Jag har noterat att statsministern verkar mer öppen i frågan. Nu har vi moderater tagit det här initiativet, Jag har drivit det under året. Moderatstämman står bakom det. Nu är nästa steg att det blir verklighet, och det skulle det kunna bli inom de samtal som pågår nu.

Även jobbpolitiken har fått mycket stort stöd av ombuden. Det gällde till exempel partiledningens idé om en så kallad förstajobbetanställning för nya och nyanlända. Även förslaget om 15 timmars gratis förskola för barn från två års ålder gick igenom, liksom en färdplan för ett svenskt NATO-medlemskap

Med undantag för ett rejält bakslag, som kom redan vid den första omröstningen på stämman. Det gällde frågan om lagen om anställningsstöd, där beslutet blev att reformera LAS. Det fick ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom att jubla.

– Det här är ett historiskt beslut för Moderaterna. Det är tio år sedan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg stängde dörren till att röra arbetsmarknadslagstiftningen och lagen om anställningsskydd och nu har vi öppnat den dörren igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista