Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. Foto: Bulent Kilic/TT
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. Foto: Bulent Kilic/TT

Merkel i Turkiet om flyktingkrisen

1:43 min

Idag kom den tyska förbundskanslern Angela Merkel för att tala med turkiska ledare om hur flyktingkrisen i regionen ska hanteras.

Tanken är att Turkiet mot ekonomisk ersättning och politiska fördelar ska göra någon form av flyktinginsats. 

Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson följde en presskonferens i Istanbul under söndageftermiddagen.

Hon berättade då bland annat att Angela Merkel och premiärminister Ahmet Davutoglu beskrev bördan för Turkiet att ta emot mer än 2 miljoner syriska flyktingar. Det talades också om att dela dessa bördor.

– Turkiets Premiärminister Ahmet Davutoglu varnades också för en offensiv från den syriska regimen via Aleppo, något som riskerar att leda till att det kommer ännu fler flyktingar. Därför finns det ett gemensamt intresse i att hitta en politisk lösning för att stoppa kriget i Syrien.

Vilka löften hade Merkel med sig till Turkiet?

- Hon lovade att man skulle stötta Turkiet när det gäller de långsamma förhandlingarna som pågår, och som behandlar Turkiets ansökan om ett EU-medlemskap. Och det trots att Merkel flera gånger tidigare har sagt att hon är motståndare till att Turkiet släpps in som medlem.

Nu pratas det istället om att man ska öppna fler kapitel i medlemskapsförhandlingarna. Det talades också om att påskynda processen för att turkiska medborgare ska kunna resa utan visum.

– Sedan tog premiärminister Ahmet Davutoglu upp frågan om att man vill ha en säker zon i norra Syrien dit flyktingar ska kunna återvända. Ett förslag som internationella ledare hittills varit ganska kallsinniga inför.

Utlovade Turkiet något?

-- Inte än så länge. Merkel har just nu också haft en presskonferens med president Tayyip Erdogan. Och det förefaller som om EU behöver Turkiet mer än tvärtom.

Bland de som har uttryckt oro för vad en överenskommelse i flyktingfrågan kan betyda finns Amnesty. De är bland annat oroliga för att flyktingar skulle få sämre rättigheter berättar Katja Magnusson från Istanbul.

– Man är rädd att man skulle förhandla bort flyktingarnas rättigheter i Turkiet, när man vill att de ska stanna i Turkiet istället för att ta farliga vägar över Medelhavet till Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista