Man stannar och pratar med en tiggare i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Man stannar och pratar med en tiggare i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Svårt för moderaterna få igenom tiggeriförslag

Statsvetare: Förslaget visar på frustration
1:41 min

Moderaterna vill att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri för att upprätthålla den allmänna ordningen. Men förslaget kan bli svårt att få igenom, tror statsvetaren Marie Demker.

Beslutet togs vid moderaternas partistämma efter en livlig debatt idag.

Mikael Sandin från Staffanstorp var ett av de ombud som stöttade förslaget om tiggeri:

– Det är ingen lätt fråga hur man ska lösa det. Det som är lätt är att se att vi har ett problem. Det som är lätt att konstatera är att det är allt annat än okej som det är idag. Det är allt annat än okej att inte försöka göra något åt det, sa han i talarstolen.

Förslaget som moderatstämman ställde sig bakom går ut på att ordningslagen ska ses över så att kommuner genom lokala ordningsföreskrifter ska kunna förbjuda tiggeri, till exempel vid busstationer, köpcentrum och på torg.

Förslaget mötte också motstånd från ombud som bland annat pekade på att gränsdragningar kring vad som ska räknas som tiggeri kan bli svåra.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet tror att chansen för moderaterna att få igenom förslaget är liten.

– Jag vet att kommunala företrädare till exempel för kristdemokraterna och centerpartiet har uttalat sig negativt och sagt att det här tror vi inte på. Sen är det ju detta att utforma en föreskrift som stämmer överens med lagstiftningen, och frågan är ju om den då blir så begränsad att den inte spelar någon större roll, säger hon.

Marie Demker tror snarare att moderaterna med förslaget vill visa handlingskraft i en situation där många känner frustration och frågar sig vad som är bästa sätt att hjälpa de tiggare som nu finns i svenska städer.

– Jag tror att det här förslaget är ett utlopp för den frustrationen, snarare än en realistiskt genomtänkt plan för hur vi i Sverige ska komma till rätta med tiggerifrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".